Cinta & Perhubungan

Kisah hati diantara Medic vs Pelaut

Perkongsian

 

12669672_328226173967644_3143025402142876565_n 12654581_328226180634310_3783445089832005631_n

Aku seorang pelaut…. 4 tahun aku mengenali seorang wanita yang aku anggap itulah jodoh yang Allah kurniakan untuk aku. Pertemuan kami berlaku hanya melalui Facebook pada tahun 2010 di mana aku baru sahaja graduate dalam bidang marine engineering (Akademi Laut Malaysia). 4 April 2011 adalah tarikh di mana kami mula mengenali hati budi masing2. Orang cakap couple tapi bagi aku dia adalah my future wife.

Aku: awk… awk tak menyesal ke?
Dia: nape awk taya cm tue?
Aku: sebenarnya sy bukan belajar di ikm. sy baru ja graduate tp bukan dr ikm, sebenar nya dr ALAM. sy pelaut, kerja sy berlayar. sy marine engineer awk. awk tak pe ke? mak awk boleh ke terima sy?
Dia: la…. awk pelaut rupa nya. hahaha… nape dulu mula kenal tak nak gtaw. ?
Aku: sy segan nk gtaw kt awk.
Dia: apa la nk segan. lawak la awk nie. hahaha… sebenar nya bakal abg ipaq sy pn pelaut gk. tp bkn marine engineer la, dia bahagian yg bawak kapal.
Aku: owh… yeke… so, parents awk xpe la awk. Alhamdulillah… hehehe
Dia: In Sha Allah… xpe la awk. kak sy pn bakal berkahwin gn seorang pelaut.

2012 means dh setahun kami kenal antara satu sama lain. Alhamdulillah, masing2 dpt terima kekurangan masing2.

Aku: awk… dh setahun kan kita kenal. dan setahun gk sy dh bekerja. awk…. turun kapal nie kita bertunang nk x? family sy ok. So, awk cm ne? family awk?
Dia: tp…. sy masih study awk. tgh taun 2013 baru habis.
Aku: sy taw awk tp sy tak kisah. family sy pn ok. sy taw awk xde duit ag kan. tp xpe awk. In Sha Allah, sy mampu sara hidup awk. duit kenduri kedua belah pihak, In Sha Allah sy mampu. sy dh simpan. hehehe… mana taw kan lepas berkahwin rezeki makin bertambah. hehehe
Dia: ala…. awk…. sorry taw. mak sy xbg kawen selagi x habis study. kak2 sy semua kawen lepas dpt keja.
Aku: owh… yaka. kalo cm tue xpa la.

2013 dia graduate. lagi sekali aku melamar dia. tp dia ckp nk keja dlu. aku pn turuti kehendak dia. nk kawen punya pasal aku tolong dia cari keja. bila dpt interview aku gk yg bawak dia ke tempat interview. tp tue la, aku seorang pelaut, kadang2 aku di laut. Sometimes xdpt nk bawak dia bila dia dpt interview. apa2 pn aku tetap buat yg terbaik dalam hidup dia. belom ada rezeki lg tp kami berdua tetap berusaha. Akhirnya dia dpt keja di butik.

Aku: awk… Alhamdulillah dpt gk keja kn.
Dia: yup… hehehe… xde la bosan sngt kt umah. tp butik ja awk.
Aku: xpe awk. at least keja gk kn. gpn sy xkisah sangat awk keja apa pn. x keja pn xpa. tp kalo awk x keja mak awk xbg kita kawen lak kn. hahaha. awk… sy nek kapal sekali lg, sy turun kita tunang erk. tunang sekejap dh la, sebelom sy nek kapal lak kita nikah k. turun kapal lak kita wt kenduri. cm ne?
Dia: la… nanti la dulu. sy baru ja keja. gpn nie bkn keja tetap pn. nk cari keja tetap dulu baru kita kawen. xpe kn awk. jgn marah taw
Aku: owh… yaka. xpe la kalo awk dh ckp cm tue. Skrg dh masok 2014. aku masih mencari keja untuk dia. kami sama2 berusaha. bnyk gk p interview, tp nk wt cm ne belom ada rezeki. tp aku tetap pujuk dia untuk berkahwin.
Aku: hmmm… awk… kita kawen dulu nk x? mana taw lepas kawen awk dpt keja yg bagus. gpn orang kawen nie rezeki dia lain ckit. hehehe.
Dia: takot mak sy xbg ja awk.
Aku: hmmm… raya puasa nie cuba taya mak awk dlu erk. kot2 mak setuju.
Dia: In Sha Allah, tp kalo mak x setuju ag awk jgn kecewa lak taw. ok?
Aku: ok awk. hehehe… at least cuba la taya dulu erk. gpn sy dh beli rumah. In Sha Allah, awal tahun 2015 siap.

Pagi raya tahun 2014, time bersalaman memohon maaf, dia ada taya mak dia. Alhamdulillah, Akhirnya dia taya gk mak dia. cuma mak dia ckp nk p haji tahun tue. kena tggu mak dia balik dr haji baru nk bincang soal pertunangan kami. Hujung tahun 2014 sebelom aku join kapal, kami sama2 ke kedai emas untuk membeli cincin tunang kami. aku berharap sangat turun kapal nnti kami dpt bertunang. tahun 2015 menjelma, cukup saja contact on board aku terus request ke ofis untuk pulang. pulang dengan harapan yg menggunung tinggi. Malang nya dia masih mita tangguh. kata nya family dia belom bersedia lg. apa2 pn aku terima dgn hati yg terbuka dan penuh sabar. Akhirnya aku dpt satu berita gembira drpd dia.

Dia: awk… Alhamdulillah awk.
Aku: nape awk?
Dia: sy dpt keja kerajaan sbg pembantu khidmat pelanggan di bawah jabatan pertahanan. tp gred 17 ja awk.
Aku: Alhamdulillah ok dh tue. gpn kerajaan kn. hmmm… awk dpt kt na?
Dia: belom taw lg. kena p putrajaya dulu. lepas tue kursus. lepas dr kursus baru taw kena posting kt mana.
Aku: owh… cm tue erk. harap dpt belah kedah la noh. gpn sy dh beli umah kt sungai petani. awk plak dok bertam (taman bertam indah). kalo dpt keja area kedah ok sngt dh tue. hehehe. Alhamdulillah, rezeki nk kawen kot. hahaha….

Bulan 4 tahun 2015 dia kursus, bulan 5 dia dpt posting ke langkawi dan bekerja sbg phone operator di kem navy bukit malut, langkawi. Aku bersyukur sangat. sekali lg Aku melamar dia dgn harapan dia dan family dia akan setuju. Aku meletak harapan yg tinggi.

Aku: awk… jom tunang. hehehe… cincin dh beli. umah dh siap. cuma nk kena renovate ckit ja ag. gpn awk dh ada keja tetap kn.
Dia: awk nie…. sabar la… sy kn baru keja. bz taw dak. cm xde life ja keja. bz taw x.
Aku: nape ckp cm tue. gpn skrg awk dh susah nk contact sy. msg or wasap lambat sngt nk reply. sy col pn xangkat. kdg2 je awk angkat. awk bz sngt ke?
Dia: sy bz la. bnyk keja. stress la. gn awk lg taya sy bab kawen. stress taw X.
Aku: Ya Allah… nape la awk ckp cm tue. sy┬ápn bz. penat. bila ada line sy xlupa nk contact awk. walaupun sy penat, sy tetap melayan kerenah awk. kdg2 awk ajak sy teman borak sampai 2 3 pagi, sy ikot ja awk. bila sy tertido, awk merajuk la marah la. tp sy xmarah awk pn. gpn sy taw sy nie pelaut. sy taw awk sunyi bila sy berlayar. tp kalo ada line, sy buat seolah olah sy keja darat. sy col msg dan teman awk walaupun sy penat. bila sy cuti, sy kerap jmpa awk sbb sy xnk awk asa bila sy kt darat seolah olah sy sama ja kt laut. awk… sy cuba wt yg terbaik dlm hidup awk walaupun sy sedar sy xsempurna.

Sejak dia di tempat keja baru, kami dh jarang contact. kami gk sering gaduh bila sy timbul isu kawen. sampai satu hari, dia mita break dr aku. kata nya cuba nk baiki hubungan kami. dia gk ada ckp kalo sekadar kawan, dia xkan rasa bersalah sngt sekira nya tak reply aku punya msg or tak pick up my col. tp dia berjanji akan perbaiki hubungan kami. untuk buat dia rasa selesa, aku turuti kehendak dia. Bulan 7 tahun 2015 aku dpt taw dia ada lelaki lain. Allahuakbar… betapa sedih rasa nya time tue. air mata mengalir tanpa ku sedari. dlm tempoh kami cuba perbaiki hunbungan kami yg retak, aku kerap melakukan solat istiqarah memohon petunjuk dr Allah. time tue kelakuan dia agak berbeza. bila ada line phone, aku check xde pn miscol dr dia. malah satu msg pn xde ku dpt dr dia. Aku cuba bertanya. akhirnya, dengan sendiri dia mengaku bahawa dia sudah ada yang lain. Allahuakbar…. hancur hatiku, musnah segala harapan aku yg menggunung tinggi terhadap dia.

12645064_328226177300977_2086821319558336097_n

Dia: awk… sy mita maaf sngt2. sy xsengaja. xde niat pn sy nk cari yg lain.
Aku: abiz tue, laki tue sapa?
Dia: ntah la awk. sy keliru. dia muda dr sy 3 taun. agpn laki tue break gn kekasih dia sbb sy.
Aku: Ya Allah… nape la gn awk nie. laki tue sanggup break gn kekasih dia sbb awk… awk…. xmustahil satu hari nnti dia sanggup break gn awk sbb perempuan lain.
Dia: sy keliru awk….
Aku: awk nie bkn keliru tp awk mencari masalah. kalo awk xlayan laki tue mana mungkin sumo nie terjd. sy xpham nape la awk bole terpikat gn laki tue. dh la muda lg, baru 21 kot. muda xkisah sngt, yg plg sy hairan awk sggup terima laki tue walaupun awk tahu dia break gn kekasih dia sbb awk… ntah la, sy xtaw apa yg awk pk. kita dh nk plan tok berkawen. tp awk plak wt masalah cm nie…. sedih sy asa.
Dia: ntah la awk. dlu time sy nk balik kg, sy gn kwn sy xde transport. sy mita dia tlg hantarkan. raya hari tue dia ada dtg umah sy. sy tgk mak sy layan dia ok ja. gpn ayah sy xsuka ckit gn pelaut. laki nie cm medic kt kem navy. gpn sy tgk kak sy asyik kena tggal je.
Aku: awk… nape skrg bwu timbul isu sy nie pelaut. nape x setaun atau 2 taun yg lepas. xpn dr kita mula2 knl dulu. nape? sanggup awk wt cm nie kt sy. ntah la awk… belom terlambat. awk putus dan jgn layan lg lelaki tue. kita perbaiki balik hubungan kita k.
Dia: tp…. sy dh mula syg dia.
Aku: Ya Allah awk nie. mudah sngt awk syg orang lain. baru je awk keja bapa bulan kt sana. sy dh 4 tahun lebih keja, xde niat pn nk cari len. mak sy nk jodohkan sy gn perempuan lain, sy tolak. taw x sbb apa. sbb sy syg awk. sbb susah senang kita dh lalui bersama. sy knal awk dr sy xde apa. tp skrg sy dh ada umah apa la xkn sy nk tinggal awk. awk… awk… pelik sy. umah tue sy beli tok awk. hadiah perkahwinan kita. . kecewa sy awk buat cm nie.

Inilah pengakhiran kisah cinta seorang pelaut… Apa2 pn aku tetap doa yg terbaik tok dia… Kepada si dia, thanks la buat hidup aku jd cm nie.

Medic vs pelaut…
True story from me,
Abam kapal

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply