Semasa Viral

Mahathir Bakal Ke Penjara

Perkongsian

mahathir-mohamad

Kelantangan Mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad mengkritik kerajaan di bawah pentadbiran Dato’ Sri Mohd Najib berhubung pelbagai isu permasalahan yang melanda negara di dalam blognya termasuklah 1MDB, perundangan negara, rasuah, kredibiliti Perdana Menteri sendiri serta anggota-anggota ahlinya menyebabkan timbul perasaan kurang senang daripada pihak-pihak tertentu yang cuba mengambil tindakan ke atas beliau.

Kenyataan beliau itu dikatakan lebih menjurus kepada fitnah dan semata-mata untuk menjatuhkan pemerintahan yang sedia ada sekarang. Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini mengesahkan bahawa beliau menerima laporan terhadap Dr. Mahathir beberapa hari lepas dan siasatan bakal dijalankan secepat mungkin.

Beliau yang ditemui pemberita selepas Majlis Serah Terima Tugas Ketua Polis Pulau Pinang berkata:

“Laporan polis itu diterima sehari dua lepas..setiap tindakan mesti ikut peraturan undang-undang dan patuhi semua proses perundangan. Kita tidak boleh emosional dalam semua perkara.”

Ketua-Polis-Negara

Kertas siasat akan dibuka sekiranya perkara tersebut terbukti menyalahi undang-undang dan hak kepentingan awam. Memetik laporan Harakahdaily lagi, Tan Sri Khalid turut menyatakan bahawa:

“(Kemudian) kami akan bincang dengan Jabatan Peguam Negara, bila (terbukti) ada kes yang perlu diambil tindakan, kami akan ambil.”

Peguam Negara, Tan Sri Dato’ Sri Mohamed Apandi Ali sebelum ini telah memutuskan tiada sebarang  bukti yang menunjukkan Perdana Menteri melakukan perbuatan jenayah membabitkan derma 2.6 billion yang dijumpai di dalam akuan peribadi beliau dan baki daripada wang tersebut sebanyak RM2.03 billion telah diserahkan kembali kepada keluarga Diraja Arab Saudi. Lapor Malaysiakini:

“Saya berpuas hati bahawa tiada keterangan yang menunjukkan bahawa dana tersebut adalah satu bentuk suapan yang diberikan secara rasuah.”

Apandi turut mengesahkan wang dana yang diperolehi oleh Najib itu merupakan sumbangan daripada keluarga diraja tersebut tanpa sebarang balasan. Tambah beliau:

apandi“Keterangan daripada siasatan tidak menunjukkan sumbangan dana tersebut diberikan sebagai dorongan atau sebagai upah untuk melakukan atau tidak melakukan sesuatu perbuatan yang berkaitan dengan kapasiti beliau sebagai perdana menteri.”

“Pihak SPRM sendiri di dalam siasatan telah menemui dan merakamkan percakapan saksi-saksi termasuk pemberi sumbangan dana tersebut yang mengesahkan sumbangan itu diberi kepada perdana menteri secara peribadi.”

Menyangkal kenyataan Apandi, Dr. Mahathir mendakwa dana yang telah dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib sekaligus menunjukkan ianya satu kesalahan meskipun bukan berbentuk jenayah.

Januari lalu Apandi turut menyebut mengenai  siasatan berkaitan SRC International. Beliau sekali lagi menyatakan tiada perkaitan jenayah berhubung kes itu. Menurut sumber Malaysiakini:

“Berdasarkan keseluruhan fakta dan keterangan, saya sebagai pendakwa raya berpuas hati bahawa tiada apa-apa kesalahan jenayah yang dilakukan perdana menteri berkait ketiga-tiga kertas siasatan.”

Di sidang media di Pejabat Peguam Negara di Putrajaya, beliau yang turut sama mengendalikan ketiga-tiga siasatan kes mengarahkan kertas siasatan ditutup. Katanya:

“Pada hari ini, kertas-kertas siasatan yang berkaitan akan dikembalikan kepada pihak SPRM dengan arahan supaya ketiga-tiga siasatan ditutup.”

mahahthir-najib

Menerusi kenyataan serta penjelasan yang telah dikemukan oleh Peguam Negara, Dr. Mahathir menyifatkan Apandi bertindak sebagai Hakim dan Pendakwa Raya menentukan keputusan yang dikira berat sebelah yang mana menyebelahi Najib Razak.

Menulis di dalam blognya, Dr. Mahathir mencabar Peguam Negara bersumpah dengan Al-Quran di sebuah masjid bersaksikan orang ramai bahawa Najib tiada perkaitan dengan laporan-laporan yang sepertimana telah mencemarkan kredibiliti beliau sebagai seorang perdana menteri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply