Semasa

Sumber Wang Derma RM2.6 Billion dari 1MDB – WSJ

Perkongsian

11524f4df723eb957826f1c3e3631e07

Ekoran penafian yang telah dibuat oleh Peguam Negara, Tan Sri Dato’ Sri Mohamed Apandi Ali berkenaan pembabitan skandal wang berjumlah RM2.6 Billion terhadap Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib pada Januari lalu, Akhbar The Wall Street Journal (WSJ) hari ini menyangkal dakwaan tersebut sebagai sumbangan derma yang diperolehi daripada keluarga diraja Arab Saudi.

Di dalam temubual yang berlangsung bersama rangkaian televisyen ABC News Australia, wakil daripada WSJ, Ken Brown selaku Editor Kewangan mengulas isu skandal tersebut. Berkata kepada ABC News Australia:

unnamed

“Laporan kami telah berbulan-bulan menunjukkan bahawa wang itu bukannya dari Arab Saudi, tetapi melalui sekumpulan syarikat dan akaun-akaun bank yang berkaitan dengan 1MDB.”

Memetik pernyataan Editor Kewangan sepertimana yang dilaporkan oleh Malaysiakini, Ken Brown dengan beraninya menyatakan keyakinan beliau kepada bukti-bukti kukuh kes tersebut dan menegaskan pendiriannya bahawa wang yang didepositkan ke dalam akaun peribadi Najib memang berasal daripada 1MDB.

“Dan awak juga tahu, sehingga kini, laporan kami belum dipersoalkan lagi dan kami mempunyai banyak bukti untuk menyokongnya.”

Siasatan kes 1MDB yang sewajarnya selesai 4 bulan selepas pengumuman yang dibuat oleh Timbalan Pengarah Jabatan Audit Negara, R. Raja Sunthara Kannan Brown pada Oktober tahun lalu itu berlanjutan hingga kini.

unnamed1

Brown ketika ditemubual pada 12 Februari lalu percaya bahawa segala tindakan dan cadangan yang dikemukan oleh Apandi Ali berkaitan hukuman ke atas mereka yang membocorkan rahsia negara agar dipertingkatkan adalah untuk melindungi pembabitan pihak-pihak tertentu di dalam skandal tersebut. Merujuk portal Malaysiakini lagi:

“Ini tidak mengejutkan dan ia dibuat selepas cubaan oleh kerajaan untuk mengatakan wang yang dimasukkan ke akaun bank perdana menteri adalah dari Arab Saudi.”

Hakikatnya, tiada siapa yang mempercayainya, mereka dibidas teruk kerana berbuat demikian. Jadi sekarang mereka tampil dan berkata semua orang tidak boleh bercakap mengenainya.” katanya juga selaku Ketua Biro Hong Kong WSJ kepada wartawan ABC, Beverley O’Connor apabila diminta mengulas lebih lanjut mengenai skandal yang menjadi persoalan pelbagai pihak itu.

 

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply