Semasa Viral

Balasan Buat Pemandu Lori Yang Merempuh 18 Kenderaan

Perkongsian
PENANG 21 FEBRUARY 2016. Sebuah lori yang dipercayai melanggar 22 buah kereta dan dua buah motosikal dalam kejadian di pasar awam Taman Berjaya, Nibong Tebal. STR/AMIR IRSYAD OMAR
Lori yang telah melanggar 18 buah kenderaan lain
lori rempuh
Antara kenderaan yang telah dirempuh oleh lori
angry lorry driver charge
G. Mathan, pemandu lori yang didapati bersalah merempuh 18 kenderaan
G.-Mathan-30-langgar
Apakah hukuman yang bakal menanti pesalah?
Menurut laporan laman portal Video Viral, G.Mathan yang berusia 30 tahun, mengaku tidak bersalah terhadap kesalahan yang menyebabkan dia didakwa pada hari Ahad pada pukul 8 pagi.
Kejadian itu berlaku apabila sejumlah kereta yang diparkir di kawasan tersebut tidak teratur dan menyebabkan Mathan menjadi marah kerana tidak dapat menggerakkkan lori yang dipandu.

Timbalan Pendakwa Raya Afiq Nazrin Zahariman mencadangkan ikat jamin RM10,000, bagaimanapun, majistret Rashidah Baharom menetapkan RM8,000 ikat jamin dengan seorang penjamin

Suspek juga dilaporkan hadir di Balai Polis Jawi pada Ahad sekitar jam 9 malam untuk memberi keterangan.

Malang bagi Mathan apabila dia didapati telah memandu tanpa lesen memandu yang sah dan di bawah pengaruh alkohol ketika kejadian.

Dia didakwa mengikut Seksyen 43 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu dengan cuai, yang membawa hukuman denda maksimum RM10,000 dan penjara sehingga setahun, jika sabit kesalahan.

Rashidah menetapkan 22 Mac ini untuk menyerahkan dokumen dan peguam temujanji untuk tertuduh.
Pasti mangsa-mangsa rempuhan ini menanti hukuman yang bakal dijatuhkan pada G.Mathan yang telah mengakibatkan kerosakan dan juga kerugian pada kereta mereka.
Oleh hal yang demikian, kita sebagai rakyat Malaysia diingatkan supaya berhati-hati selepas ini jika mahu memakirkan kenderaan. Pastikan juga kenderaan kita diparkir dengan tersusun agar tidak menganggu laluan kenderaan lain apatah lagi melakukan double parking.
Perkara ini diingatkan supaya kejadian rempuhan seperti ini tidak berlaku lagi dikemudian hari yang pasti akan mendatangkan kerugian untuk membaiki kenderaan dan juga menyusahkan pihak-pihak yang lain.
Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply