Gadjet Hiburan Semasa Viral

Facebook Lancar 6 Emoticon Baru Untuk Butang Like!

Perkongsian

screen-shot-2016-02-24-at-9-17-34-am

Selepas berbulan-bulan ujian untuk emoticon Like Facebook, rangkaian sosial itu akhirnya memberikan pengumuman tentang perkara gembira kepada pengguna laman sosial semalam. Kemas kini butang Like yang merangkumi 6 reaksi baru – ‘Suka’, ‘Cinta’, ‘Haha’, ‘Wow’, ‘Sedih’ dan ‘Marah’ akan disediakan kepada semua pengguna laman web Facebook dalam beberapa hari akan datang. 

Secara praktikalnya, cara untuk menekan butang Like masih sama cuma sedikit berbeza apabila anda perlu tahan butang Like pada aplikasi (atau berhenti di atasnya dengan tetikus anda, jika anda berada di desktop) untuk melihat semua emoticon dan tekan pada salah satu emoticon yang anda mahu untuk menambah kepada post. Seperti butang Like, anda boleh melihat berapa ramai orang yang telah bertindak balas kepada siaran atau foto tertentu.

Reactions-640x563

Kemas kini butang LIKE Facebook sebenarnya agak intuitif, walaupun ia mungkin mengambil sedikit masa untuk digunakan bersama animasi yang disertakan.

Namun, ia bukanlah perubahan bersahaja yang dibuat oleh Facebook. Emoticon yang telah dilancarkan semalam merupakan hasil daripada lebih daripada satu tahun penyelidikan dan percubaan, kata Pengurus Produk Facebook, Sammi Krug. “Kami benar-benar memahami bahawa butang Like adalah sangat ikonik, ia telah melakukan perkara besar kepada Facebook sejak tujuh tahun yang lalu.”

Krug berkata pasukan itu menghabiskan masa berbulan untuk menjalankan penyelidikan dan soal selidik pengguna untuk mengetahui apa sebenarnya yang telah hilang dari butang Like selain daripada permintaan pengguna laman Facebook yang lain tentang perlunya butang ‘ Dislike’.

image-84942

Pertimbangan yang telah dilakukan adalah dengan mencari negara yang universal  di mana semua orang di negara berkenaan menggunakan Facebook. Itulah sebab mengapa syarikat itu memilih untuk melancarkan ciri tersebut ke negara-negara seperti Sepanyol , Portugal, Chile, Jepun dan Colombia sebelum membawa aplikasi tersebut ke seluruh dunia. Kerana itulah 6 emoticon comel ini belum lagi wujud di Malaysia.

Walaupun Krug menyatakan ia terlalu awal untuk menyatakan apa perubahan boleh dibuat pada masa akan datang , dia tidak menolak bahawa akan ada pertambahan reaksi baru  di lebih banyak tempat di Facebook pada masa akan datang . Emoticon “Yay,” sebagai contoh, telah dimasukkan ke dalam pelaksanaan peringkat awal tetapi telah dibaiki kerana nampaknya kerana ia adalah yang paling kurang digunakan.

‘Love’ adalah tindak balas yang paling konsisten kerana ramai pengguna menggunakannya di seluruh negara. Setiap pengguna laman sosial Facebook menggunakan butang ‘Love’ paling banyak dalam setiap reaksi mereka atas post dan juga gambar, tambah beliau lagi.

Berikut merupakan video contoh penggunaan butang ‘Like’ yang bakal diperkenalkan oleh Facebook beberapa hari akan datang secara berperingkat.

https://www.youtube.com/watch?v=ycNR8ao_Gc8

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply