Inspirasi

Kediaman Mark Zuckerberg

Perkongsian

Jika anda merupakan seorang billionaire dengan kekayaan bernilai melebihi 17 billion dolar. Bagaimanakah agaknya rupa kediaman yang anda bina? setanding selebriti Hollywood mungkin.

Namun, Mark Zuckerberg tidak mempunyai idaman sedemikian. Walaupun setelah terciptanya suatu fenomena dalam internet iaitu Facebook, pengasasnya tidak mempunyai rumah megah atau pulau-pulau persendirian.

Beliau samada kedekut atau bijak merencana kehidupan.

 m2

Ibu bapa Mark Zuckerberg mengusahakan klinik pergigian. Mereka membesar di sebuah kediaman yang sehingga sekarang mereka diami yang hanya bernilai lingkungan 600 ribu dolar.

Rumah yang terletak di Dobbs Ferry, New York itu merupakan tempat tinggal Mark Zuckerberg. Ayahnya Ed Zuckerberg dan isterinya Donna masih menggunakan peralatan rumah yang sedikit dan tidak kemewahan.

Keluarga Mengurus Wang

Warisan dari ayahnya yang tidak suka boros dalam menggunakan duit mungkin menjadi ikutan kepada Mark Zuckerberg. New York Magazine mengelar Mark Zuckerberg dengan gelaran orang terkaya termiskin dalam hidup kerana kesederhanaan rumah kediaman Mark Zuckerberg apabila dia hanya menyewa rumah yang berdekataan tempatnya bekerja.

m3

“the poorest richest person I ever seen in my life”NYM

Kemudahan dalamannya cukup ringkas. Dia dan isterinya, Pricilla Chan akan belajar Bahasa Mandarin di ruangan dapur rumahnya.

Rumah Pintar Mark

m1

Di sebalik kediaman sedia ada, rumahnya di Palo Alto, San Francisco dalam pengubahsuaian. Kedengaran resolusi Mark Zuckerberg pada tahun baru mengejutkan semua .

“You can think of it kind of like Jarvis in Iron Man.” Mark Z. , BBC News

Dia meletakkan sasaran membina rumah pintar yang membantunya menjaga keluarganya terutama selepas lahirnya anak perempuannya Max.

“I’ll teach it to let me know if anything is going on in Max’s (his daughter’s) room that I need to check on when I’m not with her.” Mark Z. , BBC News

Sudah pasti dia sanggup berbelanja mahal untuk mewujudkan keselesaan kepada anak dan isterinya pada masa mendatang.

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply