Gadjet

Telefon Pintar Menjelang 2030

Perkongsian

Seronokkan kalau segala jenis komunikasi, hiburan, permainan, medium perhubungan hanya dengan membuka telapak tangan. Tak perlu pegang telefon bimbit, tab atau sebarang gadget di tangan atau membawa beg khas untuk peralatan kita. Melenggang kangkung jer!

Cuba bayangkan sebentuk cincin tetapi berfungsi seperti telefon. Bukan sekadar untuk buat panggilan atau menerima panggilan, tetapi berfungsi seperti telefon pintar hari ini malah lebih canggih lagi.

Wow! Idea yang cukup menarik.

image

Kalau diikutkan senario dunia sekarang, teknologi yang dipakai (wearable technology) seperti gelang, cincin dan sebagainya ini masih lagi diperingkat awal atau dengan kata lain belum dikenali dan popular. Walaupun gadget-gadjet yang ada dijual di pasaran sekarang ini, secara perlahan-lahan sedang menjadi kegilaan pengguna tetapi kegilaan itu belum mencapai tahap maksimum dengan penggunaan secara besar-besaran. Iaitu satu tahap yang boleh mengembangkan dunia teknologi telefon pintar dengan lebih pantas.

Namun begitu, tidak mustahil ia akan berubah menjadi kegilaan ramai jika dilihat kepada perkembangan teknologi yang makin memberangsangkan kecanggihannya terutama dari jenis hologram.

Ternyata juga, adanya filem-filem antarabangsa yang memaparkan kisah kecanggihan masa depan, ia telah menjadi sesuatu yang realiti pada masa kini seperti filem Minority Report (2002). Filem karya Steven Spielberg ini sudah menampilkan kecanggihan teknologi skrin sentuh, perisian pengenal bentuk wajah dan perintah suara yang sudah menjadi kenyataan pada hari ini. Filem 2001 : A Space Odyssey arahan Stanley Kubrick pula jelas membuktikan keperluan dunia hari ini seperti penggunaan tablet dan Skype.

Filem Blade Runner (1982) karya Ridley Scott ini pula mempersembahkan kecanggihan teknologi papan iklan digital yang semakin popular dan mewarnai dunia hari ini.

Tertanya-tanyakan, bagaimana kehebatan teknologi yang diperkatakan ini. Tentunya kita tidak dapat bayangkan kerana teknologi ini dijangka akan muncul menjelang 2030. Adakah menyerupai apa yang dipertontonkan melalui Star Wars?

Jom kita tonton dan ketahui konsep telefon pintar pada masa hadapan ini!

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply