Gadjet Semasa Viral

Apple Sukar Digodam FBI

Perkongsian

Kerajaan Amerika Syarikat mengarahkan syarikat antarabangsa Apple untuk melonggarkan sistem perisian miliknya terutama untuk produk  iphone milik mereka.

Arahan itu diberikan selepas beberapa siri cubaan godaman gagal dilakukan oleh Badan Perisikan Amerika Syarikat (FBI) kepada individu-individu yang dikategorikan ancaman oleh Kerajaan Amerika Syarikat.

Terbaru kes pembunuhan di San Bernardino pada Jumaat lepas, 26 Feruari menyebabkan Mahkamah memerintahkan Apple mewujudkan alatan teknikal istimewa di dalam produknya bagi memudahkan pihak perisikan mengakses suspeknya.

san berna
Sumber CNN : ISIS mendakwa pembunuh berjaya

FBI menyatakan mereka perlu masuk ke dalam perisian suspek tersebut tetapi gagal yang akhirnya menyebabkan kematian 11 orang.

“Tiada sebab Apple engan disebabkan ketidak mampuan teknikal terutama untuk mematuhi perintah arahan tersebut dengan kemampuan mereka  mengatasi cabaran perisian masa kini” Pendakwa, Justice Department A.S

Syarikat Apple yang berpangkalan di Cupertino, California itu pada awalnya hanya mengambil langkah berdiam. Produknya yang canggih mempunyai perisian yang ‘Auto-Erase’.

a

Perisian ‘Auto-Erase’

Produk Apple terbaru mempunyai perisian ‘Auto-Erase’ DATA untuk keselamatan pemilik yang mana selepas 10 kali percubaan kata laluan gagal, data dalam produk tersebut akan dipadamkan. Ini menyukarkan pihak Biro untuk mendapatkan maklumat daripada suspek ataupun penganas.

Apple menganggap gesaan mahkamah itu boleh menjatuhkan syarikatnya yang kukuh. Hal ini kerana, perisian tersebut adalah ‘Maketing Strategy’. Ia merupakan tunjang utama kelangsungan syarikat itu untuk mendapatkan pembeli baru sekaligus mampu bertahan dan bersaing di peringkat global.

Kegagalan FBI

federal-and-state-fbi-agent
Gambar Ikhsan

Biro yang HEBAT itu tidak boleh mengakses perisian Apple dan menyebabkan mereka terpaksa meneka kata laluan tersebut. Paling kurang mereka mahukan kelebihan untuk mencuba berjuta kali tekaan kata laluan sebelum DATA dipadamkan secara automatik dalam produk Apple.

“Daripada membantu menyelesaikan siasatan tersebut mengenai serangan penganas dengan mematuhi perintah makhamah itu, Apple secara umumnya mengingkari perintah tersebut. “ Pendakwa, Justice Department A.S

Apple Menolak

Apple-CEO-Tim-Cook-007
CEO Apple Tim Cook

Walaupun digesa oleh kerajaan Amerika Syarikat dan Mahkamah, syarikat antarabangsa tersebut menolaknya dan bersedia untuk menentang perintah tersebut di Mahkamah.  Setelah syarikat tersebut membangunkan perisian yang kebal itu dengan kemahiran kejuruteraan perkomputerannya ia merupakan tindakan yang sia-sia.

“Apple dipaksa mewujudukan ‘pintu belakang’ untuk perisiannya sendiri. Ia layak untuk menentang” Timothy D. Cook, Apple CEO

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply