Inspirasi Semasa Viral

Rasuah Hendaklah Dilapor Tanpa Gentar, Tanpa Pilih Kasih – Sultan Perak

Perkongsian

:image

KUALA LUMPUR, 1 MAC 2016 : Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dalam majlis Anugerah Bisnes Utusan di Kuala Lumpur pada hari ini menegaskan bahawa isu rasuah ini perlu ditangani dengan segera. Langkah untuk menangani hal ini haruslah dilakukan oleh pelbagai agensi yang bertanggungjawab tanpa getar dan sikap pilih kasih.

Baginda menegaskan bahawa isu rasuah ini merupakan satu barah yang semakin merebak dalam tubuh badan negara. Malah ia juga disifatkan bagai anai-anai yang sedang membusut besar dan semakin mereputkan tongak-tongak utama negara ini.

“Masakan pokok semakin bergoyang, jika tiada angin yang meniupnya. Kegagalan memerangi dan kegagalan membanteras rasuah secara serius, secara bersungguh, secara berkesan, secara komited dibimbangi berpotensi melumpuhkan negara dan rakyat keseluruhannya. Salah laku rasuah hendaklah dilaporkan tanpa memihak kepada sesiapa, tanpa gentar dan tanpa berat sebelah kerana rasuah adalah rasuah walau siapa juga yang melakukannya,” titah Sultan Nazrin lagi. 

Baginda juga menasihati supaya warga Malaysia perlu diasuh dengan budaya yang membenci rasuah dan menolak mana-mana pemimpin yang melakukan rasuah. Jika budaya ini diterapkan, maka rasuah akan dipandang jijik oleh pelbagai lapisan masyarakat di Malaysia. Memerangi  rasuah haruslah dijadikan sebagai satu perjuangan dan jihad dalam hidup. Dalam Islam, ditegaskan bahawa menjadi tanggungjawab fardhu kifayah dan satu tanggungjawab kenegaraan bagi setiap anggota masyarakat untuk memainkan peranan dalam menjaga negara daripada terjerumus ke lembah kehinaan.

Isu ini telah disuarakan oleh baginda pada dua tahun yang lalu dalam majlis sempena ulang tahun Pertubuhan Rasuah ke 47 yang kini dikenali sebagai SPRM. Agihan kekayaan yang tidak seimbang dan jurang pendapatan yang luas akan menyuburkan gejala rasuah dalam usaha negara mencapai status negara maju. Tegas baginda lagi bahawa Negara Malaysia tidak boleh berada dalam minda penafian akan realiti sebenar yang sedang berlaku kerana ia merupakan cabaran besar kepada negara.

” Ia bukan sakit tekak yang boleh diubati dengan gula-gula Strepsil, ia penyakit sosial yang serius, memerlukan rawatan intensif daripada doktor dan pakar bedah sosial, memerlukan formula perubatan daripada farmasi sosial”

Dalam majlis itu baginda membentangkan  data ekonomi baru pada dua tahun lepas menunjukkan 80% isi rumah di negara ini berpendapatan kurang daripada RM5,000 ringgit sebulan, 40% isi rumah berpendapatan kurang RM2,000 ringgit sebulan manakala 78.6% kumpulan penyimpan wang simpanan KWSP berpendapatan kurang daripada RM3,000 ringgit sebulan. Ini menunjukkan pendapatan isi rumah yang sangat rendah bagi rakyat Malaysia yang dalam suasana ekonomi yang gawat dan perbelanjaan harian yang tinggi dengan adanya GST dan cukai-cukai lain. 

Soalan baginda dalam majlis yang lepas,

Jika jumlah pendapatan yang diperolehi oleh pekerja swasta dan awam tidak mampu untuk menampung perbelanjaan mereka, apakah ada option lain bagi mereka untuk meneruskan kehidupan? 

Rasuah?

 

 

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply