Cinta & Perhubungan Hiburan Inspirasi Viral

12 Tanda Anda Hamil Anak Perempuan Mengikut Orang Dulu !

Perkongsian

Ibu bapa mana yang tidak mahu tahu tentang jantina anak mereka! Lebih-lebih lagi jika ini merupakan anak sulung. Pasti kedua-dua sangat excited untuk tahu tentang jantina yang dikandung isteri. Walaupun teknologi pada masa kini canggih, tetapi untuk mengetahui jantina anak di awal kehamilan sangat sukar. Teknik imbasan tidak boleh membezakan jantina anak pada awal kehamilan kerana janin selalunya tidak menunjukkan bentuk alat kelamin yang pasti. Bila anak sudah berusia beberapa bulan ke atas barulah senang untuk menentukan jantina melalui imbasan. Tapi ada juga kes dimana apabila diimbas anak lelaki, tetapi bila lahir anak perempuan yang keluar.

Jadi disini kami sertakan tanda-tanda untuk mengenal jantina anak dalam kandungan mengikut orang dulu-dulu.

1. Perut anda bulat

Two pregnant women with 'baby' text on abdomens, mid section

Jika perut anda bulat cantik dan lebar ke tepi, insyaAllah anda akan mendapat anak perempuan. Jika perut anda lonjong kehadapan maka anak lelaki.

2. Mengalami morning sickness

642x361_IMAGE_1_7_Remedies_for_Morning_Sickness

Tidak semestinya jika anda tidak mengalami morning sickness maka anda akan mendapat anak lelaki. Morning sickness adalah satu keadaan yang berbeza bagi perempuan mengikut metabolisma badan masing-masing. Tetapi mengikut orang dulu-dulu, morning sickness merupakan tanda anda akan mendapat anak perempuan!

3. Mual pada menu yang beraroma tajam

download (6)

Mual pada bau berbeza mengikut ibu yang hamil. Ada yang tidak suka bau wangian, bau nasi ditanak, bau tumis dan lain-lain. Tetapi jika anda berasa mual pada menu yang beraroma tajam, insyaAllah anda akan mendapat anak perempuan!

4. Wajah tidak berseri

kusam

Orang dulu-dulu menelaah dengan menyatakan bahawa jika wajah ibu yang mengandung tidak berseri, maka anda mengandung anak perempuan kerana mengikut mereka seri si ibu telah di ambil oleh anak perempuan mereka. Tetapi bagi saya semua ibu mengandung berseri!

5. Kulit lembut

smooth-skin-intro-400x400

Mengikut orang dulu, jika kulit anda lembut dan tiada masalah ketika kehamilan anda berkemungkinan mengandung anak perempuan. Jika anda mengalami masalah kulit, maka anda mungkin mengandungkan anak lelaki!

6. Rambut nipis dan tidak bermaya

Popular-Hairstyles-for-Thin-Hair-LznT

Tanda ini hanya dialami oleh sesetengah ibu yang mengandung bayi perempuan sahaja. Ada juga ibu mengandung bayi perempuan yang tidak mengalami tanda ini.

7. Punggung kelihatan lebih besar

Jika anda mengandung anak perempuan, kemungkinan punggung anda akan kelihatan lebih besar, sedangkan jika anda mengandung anak lelaki, badan akan nampak lebih slim dari belakang walaupun sedang sarat!

8. Mengindam makanan yang manis

shutterstock_103033982

Jika anda mengandung anak perempuan kemungkinan anda akan mengindam makanan manis seperti jus, buah-buahan dan coklat. Jika anda mengandung anak lelaki anda akan lebih suka dengan makanan yang masam-masam.

9. Bayi suka mengiring pada sebelah kiri

Jika bayi anda kerap mengiring pada sebelah kiri dalam perut, kemungkinan bayi anda adalah bayi perempuan!

10. Emosi kurang stabil dan suka marah-marah

184614213

Sangat normal jika ibu mengandung sangat sensitif, emosi kurang stabil dan suka marah-marah. Sama seperti perempuan, memang ciri-ciri ini sangat menunjukkan anda akan mempunyai anak perempuan!

11. Garisan bawah perut dari bawah ke atas nampak lebih cerah dan putus-putus

Jika anda mempunyai garisan ini di perut anda, insyaAllah anda akan mendapat anak perempuan!

12. Gunakan teknik soda bikarbonat a.k.a tepung penaik

chemical-reaction

Masukkan soda bikarbonat dalam air kencing anda, jika tidak berbuih maka bayi yang anda kandung adalah bayi perempuan. Selamat mencuba!

Semua ini adalah petua orang tua-tua, tidak 100% betul. Segalanya adalah kuasa dan ketentuan daripada Allah S.W.T. Apa yang paling penting adalah bayi yang bakal anda lahirkan nanti sihat dan sempurna. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda.

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply