Fesyen & Gaya Hidup Inspirasi

Minuman Pagi Tercemar : Part 2

Perkongsian

Pengenalan Teh Kopi

Teh atau tumbuhan Camellia Sinensis ini terkenal dari Negara China semenjak zaman dinasti lagi. Diperkenalkan kepada dunia pada 2737 Sebelum Masihi. Teh mampu memberikan ketenangan kepada pengamalnya  terutama menyediakan kualiti waktu tidur yang sihat kepada badan.

Kopi dipercayai terkenal daripada Semenanjung Arab dan menembusi pasaran Eropah pada kurun ke-17. Kini kopi banyak ditanam di Negara Afrika dan Asia.

teh

 

Bagaimana TERCEMAR? MINUMAN PAGI TERCEMAR : PART 1 

 

Faedah TEH

Apakah faedah di sebalik pengambilan minuman ini?

YES :  Selain daripada itu, Kajian mendapati daun Teh mempunyai antioxida dan polyphenol yang boleh mengelak pembentukan sel kanser dalam badan.

YES : Pengamalan 3 cawan teh sehari juga boleh menurunkan 37% risiko kemurungan berbanding 7% untuk pengamal minuman kopi menurut kajian yang diketuai oleh Andrew Steptoe di Biotechnology and Biological Sciences Research Council, UK.

YES : Teh juga lebih effektif membersihkan hati. Kajian mendapati individu yang meminum lebih 10 cawan teh sehari kurang menghadapi masalah hati.

copy from others plus mist
copy from others plus mist

NO : Namun pengambilan minuman teh ini haruslah berwaspada kerana ada daun teh yang mengandungi aluminium terutamanya yang dipetik daripada kawasan kecil di Negara China, Sri Langka dan India.

NO : Teh juga boleh menyebabkan gigi anda kekuningan.

 

 

Faedah KOPI

YES : Kopi mempunyai caffeine yang memberi Dua faedah.

  1. Kopi membugarkan mata anda setelah meminumnya. Kadungan Caffeine yang ada dalam kopi menyebabkan anda terjaga. Kopi mempunyai kandungan Caffeine dua kali ganda berbanding Teh.

“Teh tidak mempunyai Caffeine” FAKTA SALAH

  1. Kopi juga dapat mengurangkan migraine dengan melancaran aliran darah ke sistem otak. Ia berguna untuk mereka yang menderita sakit kepala.

YES : Kadang-kadang ada warga emas mempunyai daya ingatan yang7043 masih baik. Kajian mendapati individu yang meminum kopi dapat mengekalkan daya ingatan disamping mengelak penyakit Alzheimer.

NO : Kopi menyebabkan kesukaran tidur pada waktu Malam

NO : Berlebihan boleh menyebabkan ketagihan

 

Secara rumusannya,

Individu sering memilih minuman mengikut tabiat berzaman mereka tanpa mengambil tahu tahap kesihataan tabiat mereka itu.

Namun pada satu tahap mereka akan bertanya, bagaimana aku boleh menghidapi diabetes atau serangan jantung?

Hakikatnya anda tidak perlu bergantung kepada satu jenis minuman sahaja. Anda boleh membina jadual selangan meminum teh atau kopi. Selebihnya soalan major ialah lebih baik untuk siapa? Anda yang memanfaatkannya. Selamat Mencuba.

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply