Cinta & Perhubungan

9 tips untuk keluarga bahagia

Perkongsian

Keluarga-Bahagia-dan-Harmonis

Ramai yang mengimpikan keluarga yang bahagia. Jom kita sama-sama baca tip untuk mendapatkan keluarga yang bahagia.

1. Kerja  dan kehidupan di rumah yang seimbang

Bukan mudah mengimbangi untuk kerja dan kehidupan di rumah , tetapi bagaimana anda menguruskannya sangat penting kepada hubungan anda dengan keluarga anda.  Untuk mereka yang bekerja, seelok-eloknya jangan bawa kerja anda ke rumah. Cuba habiskan kerja anda di tempat kerja atau sambungkan kerja anda di kemudian hari.  Masa bersama keluarga adalah sangat penting terutama kepada anak-anak yang masih perlukan ibubapa.

2. Jaga diri anda sendiri

Ibu bapa sering menghabiskan semua masa mereka menjaga orang lain dalam keluarga dan melupakan diri mereka sendiri. Jika anda tidak menjaga diri sendiri, anda mungkin boleh berakhir dengan perasaan marah dan geram, dan anda tidak akan dapat memberikan anak-anak anda sokongan yang diperlukan. Mengaku kepada diri sendiri bahawa anda sebenarnya mempunyai perasaan dan keperluan anda sendiri. Sikap itu tidak mementingkan diri sendiri untuk merawat diri anda sekali-sekala! Ia tidak perlu mahal tetapi mengetepikan sedikit masa untuk melakukan apa yang ANDA mahu lakukan, walaupun ia hanya 10 minit sehari adalah begitu penting.

tips untuk keluarga bahagia

3. Disiplin

Daripada memikirkan disiplin sebagai hukuman, anda perlu menggunakannya sebagai cara untuk mengajar anak-anak anda bagaimana untuk memenuhi keperluan mereka tanpa mencederakan atau menyinggung perasaan sesiapa. Walaupun anda mungkin marah, ia boleh membantu untuk bertenang dan mengajar anak anda bagaimana dia boleh mengendalikan situasi yang berbeza. Dengan cara ini adalah anak akan lebih positif dan lebih membina.

4. Set kan sempadan kepada anak anda.

Kita sering menggunakan sempadan untuk melindungi kanak-kanak daripada bahaya atau bahaya dengan perkataan “Jangan”. Tetapi ia adalah penting bahawa anda cuba untuk menjelaskan mengapa sempadan berada di sana, dan bukannya mengeluarkan perintah.  Misalnya, jika anda menarik mereka dari api cuba jelaskan mengapa kepada anak-anak. Kanak-kanak mungkin keberatan untuk mengikut arahan jika ibu bapa menyuruh mereka. Walau bagaimanapun, menjelaskan  arahan sangat penting dalam membantu anak anda memahami arahan anda.

5. Komunikasi

Komunikasi adalah penting . Kanak-kanak sering mendapati sukar untuk meletakkan perasaan mereka ke dalam kata-kata. Cuba dekati anak anda, lihat mata nya dan cuba memahami mereka tanpa mereka berasa tidak selesa dengan anda. Anda harus lah bercakap lembut dengan anak anda. Menjerit atau memarahi anak anda sebenarnya tidak memberikan apa-apa kesan yang baik dalam pembesaran anak anda.

6. Masa Kualiti

Cuba untuk menyusun masa bersama-sama keluarga beberapa kali seminggu.  Mungkin tiga kali seminggu anda boleh duduk makan bersama keluarga. Ini akan memberikan semua peluang untuk berkomunikasi dan bercakap tentang isu-isu penting, serta topik yang lebih menyeronokkan anda. Tanya anak-anak anda untuk membantu anda dengan kerja-kerja atau melakukan kerja seharian. Mereka boleh membantah tetapi mereka akan berasa sebahagian daripada diri anda dan bukannya orang luar.

7. Keputusan Bersama

Dengan kanak-kanak yang lebih tua, ia adalah perkara biasa bagi mereka untuk menguji had sempadan untuk melihat apa yang mereka boleh terlepas. Anda mungkin perlu untuk menyesuaikan diri dengan sempadan apabila kanak-kanak menjadi remaja.  Terlalu banyak sekatan akan membuatkan anak anda akan lebih memberontak. Oleh itu, cuba longgarkan sekatan tersebut selagi sekatan itu tidak memudaratkan anak anda,keluarga dan agama.

8. Jadi fleksibel

Kanak-kanak hanya mahu menghabiskan masa dengan ibu bapa mereka. Cuba luangkan masa dengan anak anda dengan bermain permainan yang spontan atau satu lawatan tidak berjadual ke taman. Cuba beramah mesra dengan anak-anak. Anda mungkin boleh bermain bersama-sama dengan anak anda ditaman walaupun kadang-kala anda merasakan permainan tersebut tidak sesuai untuk orang dewasa.

9.  Sentiasa mendoakan kebahagiaan keluarga anda.

keluarga-bahagia-300x213

Akhir sekali,  Mendoakan sesuatu yang baik sangat digalakkan. Anda sebagai salah sorang daripada keluarga anda seharusnya sentiasa mendoakan antara satu sama lain. Semoga-moga hubungan anda bersama keluarga akan sentiasa bahagia di sisi ALLAH SWT.

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply