Semasa Viral

Alhamdulillah, Ustaz Kazim Elias Kini Semakin Pulih.

Perkongsian

IPOH: Alhamdulillah, setelah menempuh sakit yang ditanggung kini Ustaz Kazim Elias sudah mampu untuk ditemuramah dan kesihatannya sudah beransur pulih.

“Empat minit awal sampai ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian menyelamatkan nyawa saya,” demikian cerita pendakwah Datuk Mohd Kazim Elias yang diserang sakit jantung akhir bulan lalu.

Seperti yang dilaporkan laman portal MStar Online, Ustaz Kazim berkata sekiranya beliau tiba lewat di hospital berkenaan banyak risiko boleh berlaku termasuk lumpuh, kematian sel otak dan strok.

“Saya bersyukur saya menamatkan ceramah saya awal dalam tempoh lima hingga tujuh minit dan berterima kasih kepada Klinik Kesihatan Gunong kerana membawa saya ke hospital dengan kadar segera”

“Saya tidak sangka saya kena serangan jantung memandangkan saya seorang yang mengamalkan pemakanan sihat dan kuat bersenam,” katanya ketika ditemui pemberita selepas buat pertama kali menerima pelawat di Pusat Pendidikan Al-Barakah di sini, Sabtu.

Beliau turut menerima sumbangan pejabat Menteri Besar Perak sebanyak RM500,000 untuk pengurusan pusat itu yang disampaikan Pegawai Khas Menteri Besar Perak Datuk Azhar Ahmad.

kazimazhar
Kazim (tengah) menerima sumbangan cek sebanyak RM500,000 dari kerajaan negeri Perak yang disampaikan oleh Pegawai Khas Menteri Besar Datuk Azhar Ahmad (kiri) di Pusat Pendidikan Al-Barakah, milik Ustaz Kazim di Manjoi, Sabtu.

Mohd Kazim dimasukkan ke HUSM selepas mengadu penat dan sakit dada ketika sedang berceramah di perkarangan bangunan Pertubuhan Peladang Kawasan Sri Gunong, Bator, Bachok, Kelantan pada 9.30 malam, 19 Februari lepas.

Bercerita lebih lanjut, Mohd Kazim berkata berdasarkan pemeriksaan kesihatan yang dijalankan tahun lepas tidak menunjukkan sebarang masalah terutama jantung.

“Imbasan elektrokardiogram, ujian darah semuanya sihat, tidak ada masalah jantung,” katanya sambil menambah bebanan kerja menjadi salah satu punca serangan jantung.

Mohd Kazim berkata laporan doktor menunjukkan kesihatan beliau kini semakin bertambah baik, kecuali otot bahagian jantung yang terluka semasa serangan jantung masih belum pulih.

“Ia menyebabkan pergerakan agak terbatas, saya tidak boleh bergerak laju dan pantas. Saya bercakap pun tidak boleh laju dan mungkin mengambil masa,” katanya.

Mengenai Pusat Pendidikan Al-Barakah, Mohd Kazim berharap agar kerajaan Negeri dapat mengambil alih dan menjadikan ia maahad tahfiz berasrama penuh supaya semua urusan berjalan dengan baik dan lancar.

Selain faktor kesihatan, Mohd Kazim berkata beliau juga tidak mampu menanggung keseluruhan operasi pusat itu yang mencecah sehingga RM200,000 setiap bulan.

Semoga Ustaz Kazim diberi kesihatan yang berpanjangan untuk menyebarkan dakwahnya seperti selalu. Amin.

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply