Semasa

Ombak 20 meter Kemungkinan di Iraq

Perkongsian

Iraq bakal berhadapan dengan ancaman kelumpuhan hampir keseluruhan kota pentingnya termasuk ibu kotanya, Baghdad akibat ombak yang setinggi 20 meter dari darat. Ombak yang ibarat tsunami itu tercipta akibat daripada Empangan Mosul berkemungkinan runtuh dan melimpahkan air deras daripada Tasik Empangan Mosul.

Selepas 30 tahun dibina sejak 1986, strukturnya kini mulai goyah menurut Bekas Ketua Jurutera pembinaan Empangan Mosul, Nasrat Adamo.

 

“Nobody knows when it will fail. It could be a year from now. It could be tomorrow.” Nasrat Adamo

AP_mosul_dam_iraq_sk_140806_16x9_992
Mosul Dam

 

Mengapa?

Terdapat peningkataan yang mendadak pada purata jumlah air yang ditampung oleh empangan Mosul. Empangan yang juga dikenali dengan nama Empangan Saddam itu berkapasiti menampung 11.1 bn cubic meters air bakal meningkat lebih 22m selepas musim luruh menjelang April ini nanti.

 

iraq-dam-nn-170814_lead_media_image_1
Tigris River flow from Mosul Dam

Ais yang bakal mencair di Turki akan menekan kemampuan Empangan Mosul ke tahap Maksimum.

Lebih menakutkan, satu daripadah ‘gates’ iaitu ruang untuk membuang air berlebihan daripada Tasik Empangan Mosul didapati rosak.

 

Ditambah-baik

Pada Rabu lepas, satu perjanjian penambah-baikan semula empangan Mosul telah termetrai antara Kerajaan Iraq, Amerika Syarikat dan Syarikat kejuruteraan Itali berjumlah RM944 juta. Menurut KOSMO, ia membabitkan pengukuhan struktur empangan tersebut dan mengambil masa selama 18 bulan.

Water pours from a water way at the Mosul hydro-electric Dam water levels are higher than usual due to snow melting on May 14., 2003.  (U.S. Army photo by Staff Sgt. Brendan Stephens) (Released)
Water pours from a water way at the Mosul hydro-electric Dam water levels are higher than usual due to snow melting on May 14., 2003. (U.S. Army photo by Staff Sgt. Brendan Stephens) (Released)

Sebagai Langkah berjaga-jaga, rakyat yang tinggal berdekataan dengan laluan sungai aliran itu dipindahkan ke tempat yang lebih selamat sejauh 6.5 km daripadanya.

“What are all these people, millions of people, supposed to do when they get 6km away? There is no support for them there. Nothing to help them live.” Kedutaan Amerika Syarikat

Risiko ancaman tersebut adalah Satu Juta rakyat Iraq bakal terkorban. Selain daripada kota-kotanya lumpuh, Iraq juga kehilangan sumber kuasanya 250 megawatt yang menjana pendapataan negaranya dengan membangunkan sektor ekonomi.

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply