Semasa Viral

Ulama Aed Al Qarni Ditembak

Perkongsian

Kita barangkali tidak mengetahuinya tetapi mengenali jiwanya daripada penulisannya. La Tahzan (jangan Bersedih) merupakan karyanya yang terkenal sehingga diterjemah dalam pelbagai bahasa.

Ulama A’ed Al Qarni atau nama penuhnya Syed Dr. Aaidh ibn Abd Al-Qami ditembak dari jarak dekat di Bandar Zamboanga, Filipina pada 1 March lepas. Selain menulis buku dan aktivis, beliau juga sering melakukan ceramah-ceramah di serata dunia termasuklah Asia Tenggara.

Para peminatnya saling mendoakan kesejahteraan beliau.

7304882

Detik Kejadiaan

Beliau yang pada ketika itu baru sahaja menghabiskan penyampaian kuliah di Universiti Negeri Mindano Barat Barat, Filipina ditembak sewaktu hendak masuk ke  dalam kenderaannya.

MMV859259_TEN

Penjenayah tersebut yang mengenakan pakaian pelajar daripada kolej kejuruteraan universiti  itu , seterusnya melepaskan tembakan ke arah rombongan Syed  Dr. Aaidh ibn Abd Al-Qami.

Selain daripada Ulama tersebut, dua daripada rombongannya dilaporkan cedera akibat ditembak sebagimana menurut laporan laman sesawang merdeka.com .

Penjenayah Mati Ditembak

Pihak polis Filipina mengesahkan kejadian tersebut dan Berjaya menembak mati penjenayah di tempat kejadian.

“Penjenayah luka ditembak di bahu kanan, lengan kiri dan dada” Senior Inspektor Helen Limen Galves

Syed  Dr. Aaidh ibn Abd Al-Qami yang dilabel sebagai Syiah oleh kumpulan penganas IS, dijadikan sasaran kumpulan IS tersebut. Menurut J M Berger yang merupakan penganalisis program keganasan dari Universiti George Washington, ulama tersebut telah di senarai hitam oleh kumpulan IS sebagaimana yang terpapar dalam Majalah terbitan kumpulan tersebut Dabiq. Namun serangan tersebut tidak dapat dipastikan sama-ada mempunyai perkaitaan dengan IS ataupun tidak.

Ulama Bekeadaan Baik

maxresdefault

Meskipun mengalami kecederaan, Ulama Syed  Dr. Aaidh ibn Abd Al-Qami dikatakan dalam keadaan yang stabil merujuk sumber daripada kedutaan Arab Saudi. Perpindahaan tempat rawatan beliau sedang diurus ke hospital di Manila bagi memudahkan pemantauan.

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply