Semasa Viral

Sebuah Laman Sosial Menuduh Solat Gerhana Sebagai Sembah Matahari

Perkongsian

image (1)
JASIN, MELAKA – Sebuah laman sosial di Facebook menyamakan bahawa solat gerhana matahari yang dibuat pada pagi Rabu oleh warga sekolah di sebuah sekolah, iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Chabau sebagai satu kaedah penyembahan matahari yang dianggap amat keterlaluan.

Pengerusi MAYC Jasin, Asrul Khan Sher Jang Khan berkata, mereka kesal pengendali laman sosial mempertikaikan tatacara solat dilakukan bukan di dalam masjid atau surau, sekali gus menyamakan tindakan warga sekolah seperti amalan paganism dan agama majusi.

“Tujuan pihak sekolah berkenaan melakukan di kawasan lapang bagi memberi lebih ramai warga sekolah turut serta dan tidak harus dikritik. Situasi itu bukan sahaja mengguris hati warga SK Chabau dan alumni, malah rakyat Jasin dan negeri ini,” katanya ketika ditemuramah.

Sementara itu Pegawai Tadbir Agama Daerah Jasin, Huzailan Hamzah berkata, pihaknya baru dimaklumkan hal terbabit setelah ia disebarkan melalui aplikasi WhatsApp dan akan meminta pegawainya ke sekolah itu untuk mendapatkan maklumat.

Beliau berasa amat terkilan kerana niat baik sekolah itu telah disalah tafsirkan oleh laman sosial itu sedangkan umat Islam  boleh mengerjakan ibadah solat sama ada di dalam masjlid, surau, tempat lapang atau mana-mana tempat yang suci.

 “Tak ada masalah warga sekolah bersolat di kawasan lapang bukan sahaja di masjid atau surau. Saya yakin dan percaya ada sebab pihak sekolah mengadakan solat sunat gerhana matahari di kawasan lapang, mungkin tiada kawasan yang luas dan sebagainya.” katanya lagi.

Laman sosial berkenaan memuat naik status dan gambar warga sekolah berkenaan sedang mendirikan solat untuk menyembah matahari dan gambar itu sebenarnya merupakan milik akhbar Sinar Harian selepas mereka memuat naik gambar tersebut di laman sosial.

Bagaimanapun, laman terbabit mengambil tindakan dengan memadamkan status berkenaan selepas orang ramai mengutuk serta mengkritik tindakan pengendalinya yang menuduh warga berkenaan menyembah matahari.

document.getElementById(“Leyout101″).style.display=”none”;Born about 1863, London, EnglandJust this season alone Kobe already has 5 game winners.prada bag
We have moved past the conversation as to whether or not marriage equality should be something granted.mulberry outlet uk

The report states 24.mulberry handbags sale
The tiny but very rich Gulf nation hosts the regional command centreco ordinating coalition airstrikes.mcm bookbags
She knew how to have a lover but also keep her head in the game, at the same time.mulberry bags uk
Guimond, Ben Perrell, Cruz Rodriguez.mcm bookbag
At the time, Pro Football Talk cited a source close to the situation who said his retirement was spurred on by repeated concussions.mcm bookbag
novel traces escape of grandmother from Nazis

Teen’s novel traces escape of grandmother from Nazis

As a junior at New Albany High School, Jordan Romanoff was assigned a seminar project in the spring that would require at least 100 hours of work, to be completed during the first part of his senior year.mcm backpack

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply