Semasa

Bahaya Dan Larangan Onani serta Masturbasi Dalam Islam!

Perkongsian
onani1
Kajian menunjukkan hampir 88% remaja melakukan onani

Onani dan masturbasi adalah dua istilah yang berbeza namun membawa kepada keadaan dan perbuatan yang sama iaitu tindakan mengeluarkan air mani dengan tangan atau alatan lain ketika tidak melakukan hubungan seks.

Istilah Onani digunakan untuk lalki manakala masturbasi digunakan untuk kaum hawa. Perkara ini perlu kita ceritakan agar semua remaja muda sekarang yang cenderung melakukan onani atau masturbasi ini sedar akan keburukan dan kesan negatif yang mungkin mereka hadapi.

Menurut Mazhab Shafie, hukum onani dan masturbasi  adalah haram. Namun ada pendapat yang mengatakan perbuatan ini dibolehkan untuk mencegah manusia terjerumus dalam situasi yang lebih teruk dan hina iaitu melakukan zina.

onani2
Masturbasi juga sering berlaku dalam kalangan remaja perempuan

Sesungguhnya kita yang beriman kepada Allah pasti sudah mengetahui semua perkara yang dijatuhkan hukum haram itu mempunyai kesan negatif. Tidak ada perkara yang dijatuhkan hukum haram membawa kebaikan.

Dalam masalah onani dan masturbasi ini juga, kita akan merungkai kesan kesan buruk yang mungkin dihadapi sekiranya perbuatan ini terus dilakukan.

  • Rambut botak– Impak dari ketidakseimbangan hormon yang terhasil dari badan, rambut si pelaku onani dan masturbasi akan senang gugur dan berpotensi untuk botak.
onani4
Rambut botak: antara kesan daripada sering melakukan onani
  • Kanser Prostat-Kanser prostat merupakan pembunuh secara senyap yang ramai tidak ambil kisah. Hal ini kerana mereka beranggapan onani adalah perkara yang main-main dan tidak ada kesan sampingan. University Of Nottingham menjalankan kajian terhadap 800 orang lelaki yang sering melakukan masturbasi mendapati 50% daripada mereka menghidapi kanser prostat.

onani3

  • Rasa letih sepanjang hari– Setelah melakukan onani ataupun masturbasi, manusia akan kehilangan tenaga yang cukup banak setiap kali mencapai tahap orgasma. Hal ini kerana pada ketika itu energi disalurkan hampir ke semua otot di badan. Badan akan terasa letih dan mata sentiasa mengantuk.

  • Badan gemuk dan gempal– Wanita yang melakukan masturbasi secara berlebihan akan lebih menyimpan lendir di badan dan menyebabkan masalah berat badan berlebihan. Lelaki juga sebenarnya mungkin menghidapi masalah yang sama kerana kurangnya senaman fizikal di luar rumah.
onani5
gemuk berlebihan
  • Impotensi/Lemah syahwat– Ganguan pada saraf parasimpatik(saluran air mani) boleh mempengaruhi kemampuan otak dalam merespons terhadap rangsangan seksual. Akibatnya, kemampuan ereksi lemah dan sekaligus menyebabkan impotensi. Ini sangat bahaya kepada mereka yang akan berkahwin ataupun sudah berkahwin!

Banyak lagi kesan-kesan negatif yang disenaraikan oleh WHO mengenai perbuatan onani ataupun masturbasi ini. Remaja terutamanya harus berjaga-jaga dan jangan ikutkan nafsu. Fikir dahulu sebelum melakukan sesuatu. Kalau dah tak sabar sangat, kahwin merupakan jalan paling elok!

Wallahualam..

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply