Bisnes

Irwan Ganti Zety Minggu Depan

Perkongsian
KUALA LUMPUR 13 October 2014. Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah pada program MHI mengenai Bajet 2015 di Sri Pentas, Bandar Utama. NSTP/Abdullah Yusof
Tan Sri Irwan Siregar Abdullah

Malaysia bakal menerima seorang gabenor baru yang bakal menggantikan gabenor Bank Negara yang sedia ada ketika ini.Dalam satu laporan yang dikeluarkan portal berita Malaysian Insider, Tan Sri Irwan Serigar Abdullah dikatakan bakal menggantikan Tan Sri Zeti sebagai gabenor BNM yang baru.

Sebuah ahkbar kewangan di Amerika Syarikat berkata, Putajaya bakal menamakan Irwan sebagai pegganti kepada Zeti bermula minggu depan setelah penggal perkhidmatan Zeti akan tamat pada April ini.

Ketika mengulas, Wall Street Journal (WSJ) membeitahu,Irwan mula menyertai Kementerian Kewangan Malaysia pada tahun 2003 dan terus menjadi ahli lembaga Bank Negara.

bnm5
Tempoh perkhidmatan Tan Sri Zeti dikatakan antara yang terbaik di Bank Negara

Tambah WSJ ,sekiranya Irwan benar-benar dilantik, ia dilihat sebagai satu tanaran hebat kepada usaha yang telah dilakukan Zeti mencalonkan orang dalamannya untuk mengantikan posisi tersebut.Zeti sebelum ini telah menamakan beberapa calon daripada Bank Negara Malaysia sendiri dan Irwan bukan di dalam senarai itu.

bnm4
Bank Negara Malaysia antara harta paling bernilai dimiliki negara

WSJ dalam pada itu turut memuji kredibiliti Tan Sri Zeti kerana berjaya menguruskan intitusi kewangan terbesar negara tersebut dengan stabil dan berjaya menarik pelabur-pelabur asing datang ke Malaysia biarpun bergelut dengan krisis penyusutan Ringgit Malaysia akibat daripada skandal 1MDB pada akhir tempoh perkhidmatannya.

bnm1
Ramai sebenarnya yang menyoal kredibiliti Irwan sebagai pengganti Zeti

Andai benar Irwan bakal menjadi gabenor baru negara kita, kita sebagai rakyat Malaysia perlu mendoakan agar beliau mampu menggalas tanggungjawab yang begitu besar itu dan perlu membaiki imejnya sebagai orang penting negara. Selepas ini, not-not duit akan tertera tandatanga Irwan.

InshaAllah.

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply