Semasa Viral

Dunia Butakan Mata Pengeboman di Turki

Perkongsian

Selepas hampir tiga hari sudah berlalu pengeboman yang telah berlaku di Turki. Masyarakat dunia seolah tidak ambil kisah berkenaan kisah di Negara tersebut tidak seperti ketika Paris setelah dibom.

Pengeboman yang telah berlaku di Negara Turki itu merupakan serangan ke atas orang awam yang berlaku di Ankara. Seramai 37 orang telah mati akibat pengebom berani mati itu. Pengebom berani mati itu juga mensasarkan orang awam. Turki menutup jambatan sempadannya Bosphorus yang menghubungkan Turki dengan Asia selepas kejadian itu buat seketika bagi memastikan rakyatnya dan tiada penularan serangan kepada Negara-negara Kesatuan Eropah (EU) yang lain.

160313151420-11-turkey-blast-0313-exlarge-169
Ankara Bombing

160313135809-01-turkey-blast-0312-exlarge-169

Pengeboman itu dilakukan oleh kumpulan penganas yang dikenali sebagai Kurdistan Workers Party (PKK) di Iraq dan dilabel oleh Negara Eropah dan Amerika Syarikat sebagai kumpulan penganas. Sebagai tindak-balas, Turki telah melakukan serangan udara pada Isnin lepas di medan persembunyiaan penganas tersebut di Utara Iraq, Pergunungan Qandil.

Namun tidak seperti Negara Eropah yang lain, reaksi serangan penganas di Turki seperti tidak diendahkan oleh Negara kejiranannya. Liputan berkenaan pengeboman tersebut tidak diwar-warkan di media utama Negara-negara Eropah malah di Amerika Syarikat.

000_TS-Par8297319-e1444491746397
She one of the victim Ankara Bombing

Ingatkah anda peristiwa pengeboman yang berlaku di Paris yang telah meraih simpati masyarakat dunia dengan peristiwa BERKABUNG sehingga di dalam FACEBOOK mempunyai aplikasi khusus . Negara-negara lain mempamerkan rasa simpati dengan perarakan berduyun-duyun di jalan raya sambil membawa lilin-lilin dan kalungan bunga. Tidak dilupakan beberapa Negara juga mempamerkan bendera Perancis di Bangunan Mercu Tanda Negara mereka.

NewZealnd
Paris Bombing – Reaction in New Zealand

 

Facebook App
Facebook App for express sympathy Paris Bombing

2E744F3000000578-0-image-a-2_1447548650415

Apakah kekurangan pengeboman di Ankara, Turki ini? Adakah yang terkorban itu bukannya orang?

Sama.

Pengeboman dilakukan oleh penganas. Menyebabkan kematian. Negara Eropah.

Atau kerana ia Negara Islam?

Barangkali luahan perasaan seorang pengguna laman sosial ini boleh menyedarkan anda sebab ia VIRAL

ankara

 

Sungguh kemanusian tidak mengenal agama tetapi apa yang Dunia pamerkan hanyalah suatu tahap kebutaan sifat kemanusian dan tembok kebencian. Kebanyakkan kita hanya mengikut sahaja TREND yang dilaporkan oleh Media Sosial Tanpa Ada rasa TANGGUNGJAWAB SOSIAL. Fikir-fikirkan.

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply