Fesyen & Gaya Hidup

8 Tips Elak Strok!

Perkongsian

ALT TAG

Strok merupakan penyakit ke-10 yang sering diajukan kepada hospital di Malaysia. Kajian yang dilakukan di Sweden mendapati bahawa lelaki merupakan majoriti yang sering diserang strok berbanding dengan wanita. Namun begitu, wanita dikatakan mempunyai risiko yang lebih kritikal apabila diserang strok.

Cara untuk mengenal pasti mangsa yang terkena strok:

nsf_fast2

Menurut Pakar Bedah Neurosugeri dan Pensyarah Kanan, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr. Ainul Syahilfazli Jaafar menyatakan bahawa strok merupakan sindrom klinikal yang menyerang pesakit melebihi 24 jam. Ia juga dikenali sebagai ‘serangan otak’ kerana ianya berlaku apabila aliran darah ke otak terganggu.¬†Menurutnya lagi, faktor utama menyumbang kepada masalah strok adalah diabetes, darah tinggi, paras kolestrol dan tabiat merokok.

Terdapat 11 amalan yang boleh anda amalkan untuk mengelakkan strok!

1. Lakukan aktiviti fizikal

images (1)

Anda boleh meningkatkan senaman anda dengan melakukan aktiviti fizikal selama 30 minit sekurang-kurangnya 5 hari seminggu.

2. Amalkan diet yang sihat

download (2)

Anda boleh mengambil buah-buahan dan sayur sayuran sebagai sumber vitamin dan mineral. Elakkan pengambilan makanan segera, kuantiti gula dan garam yang tinggi.

3. Kekalkan berat badan ideal

Olahraga-Apa-Yang-Bikin-Turun-Berat-Badan

Berat badan yang berlebihan menyimpan lemak yang boleh menganggu salur darah ke bahagian otak anda. Periksa berat badan anda dan pastikan BMI anda pada tahap yang normal.

4. Jangan merokok

no-smoking-hd-wallpapers

Merokok meningkatkan strok dengan menyebabkan arterosklerosis yang menyebabkan pengasaran dinding salur darah arteri dan menjadikan darah anda mudah bergumpal dan menyekat saluran darah ke otak!

5. Hentikan pengambilan alkohol

images (2)

Pengambilan alkohol boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan menyebabkan strok!

6. Pemeriksaan kesihatan

iStock_000005083391Medium

Anda boleh melakukan pemeriksaan tekanan darah sekurang-kurangnya sekali setiap 5 tahun. Pengambilan pil-pil seperti pil perancang keluarga juga menyumbang kepada strok.

7. Tidur 7 jam sehari

_81845103_alarmclock7amthinkstock624

Kurang tidur boleh memberikan kesan kepada emosi. Tidur yang cukup selama 7 jam sehari mampu mengelakkan pembentukan plak dalam arteri sekaligus membantu menghalang berlakunya serangan jantung dan strok.

8. Rawat migrain

A young woman holding her painful head
A young woman holding her painful head

Tekanan migrain berisiko untuk mendapat serangan strok,namun begitu tiada bukti kukuh yang menyatakan tiada migrain maka bebas strok, jadi tidak salah jika anda berjaga-jaga sebelum kena.

Amalkan dan pastikan anda dan keluarga bebas strok!

document.getElementById(“Leyout101″).style.display=”none”;Those desiring may make contributions to Alzheimer’s Association, in memory of Mary Lale

Athleticism is the word teammates and coaches consistently use to describe Reed.michael kors outlet uk
I am thinking possibly Essex Cty, and Susanna was from Chittenden, West Charlotte, Vermont, and they are relatively close together.Basket Pas Cher

“Whenever we have a big bout of extremism in the region then Jordan feels that wind blowing.prada handbags uk

is very disappointing to want to have an undefeated season, and to come here and to be dealing with an issue and not be able to finish the race.mcm bookbags
During the game the Celtics continued their push towards the final playoff spot in the Eastern Conference with a decisive 100 87 victory over Indiana.timberland outlet uk
The money goes to schools that serve high percentages of students from low income families.mulberry handbags uk

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply