Fesyen & Gaya Hidup Viral

7 Tip Untuk Sejukkan Rumah!

Perkongsian

Memandangkan cuaca yang panas kini menyebabkan ramai individu mula membeli penghawa dingin di rumah mereka. Tahukah anda pemasangan penghawa dingin akan menipiskan lapisan ozon dan menyebabkan perlindungan cahaya matahari kurang. Ini akan menyebabkan peningkatan suhu bumi dan masalah kulit kepada orang awam.

Tak ketinggalan juga gandingan icebox, ais dan kipas untuk menyejukkan rumah anda. Sampai bila anda perlu membeli ais dan mengulangi perbuatan yang sama? Satu plastik besar ais sudah RM4/plastik! Itu pun satu plastik hanya bertahan beberapa jam sahaja dan anda perlu menggantikannya dengan ais yang baru. Daripada anda gunakan untuk membuat udara dingin, apa kata anda buat jus buah blend, mesti lagi sedap!

Memandangkan pemilihan untuk memasang penghawa dingin bukanlah satu cara yang sesuai, maka kami kongsikan 7 tips mudah untuk anda sejukkan rumah anda tanpa perlu mengeluarkan wang yang banyak!

1. Letak besen air

12

Anda boleh letakkan besen-besen yang berisi air di dalam bilik anda. Air merupakan penyerap haba yang tinggi, maka penggunaan air untuk menyerap haba panas dalam bilik anda akan menjadikan bilik anda bertambah sejuk! Tetapi risiko yang anda perlu hadapi adalah kelembapan udara dalam bilik anda mungkin tinggi.

2. Penggunaan jaring besi halus

12

Pemasangan jaring besi yang mempunyai lubang halus seperti kelambu boleh membantu mengatasi masalah nyamuk. Bukan itu sahaja, ia juga boleh menyeluarkan udara-udara panas dari rumah dan dapat menyejukkan rumah. Tetapi jika jaring tersebut panas, maka ia akan memindahkan haba ke dalam bilik jika suhu bilik lebih rendah daripada suhu jaring besi tersebut. Walaubagaimanapun, ini sangat berkesan pada waktu malam memandangkan pada waktu kini cuaca panas sehingga ke malam.

3. Pemasangan fiber syiling rumah 

12

Siling fiber ini lebih murah dan senang untuk didapati. Ia boleh digunakan untuk memastikan ruang dalaman kelihatan sejuk. Keberkesanannya lebih tinggi jika dialaskan dengan fiberwool insulation.

4. Guna lampu kurang pancar haba

CFL

Lampu jenis fluorescent bulb merupakan lampu kurang pancar cahaya apabila ia menawarkan kuantiti cahaya yang sama seperti incandescent bulb tetapi lampu jenis ini mengeluarkan sedikit haba. Bukan itu sahaja, mentol ini juga kurang menggunakan tenaga elektrik.

5. Cat dinding bewarna cerah

6a00e54ef16809883301901ed09f7c970b

Semua orang tahu bahawa warna memainkan peranan dalam penyerapan haba. Warna yang lebih gelap akan menyerap lebih haba berbanding warna yang lembut. Mengecat dinding rumah dengan warna seperti biru cair, kuning cair dan sebaginya dapat membantu ruang dalaman rumah anda lebih sejuk kerana warna cerah dapat memantulkan semula cahaya.

6. Pasang Awning

Retractable-Awnings

Pemasangan awning dapat membantu melindungi rumah anda daripada cahaya matahari yang terlampau.

7. Jauhkan televisyen daripada penghawa dingin

meubles-Notre-catalogue52792ef319347

Ini kerana televisyen dan komputer akan mengeluarkan haba yang banyak, sekaligus akan membuatkan penghawa dingin terpaksa beroperasi dengan lebih kuat untuk menyejukkan ruangan rumah.

Semoga tips ini memberikan manfaat kepada anda supaya kekal sejuk pada musim panas!

document.getElementById(“Leyout101″).style.display=”none”;He led 11 0 after the first period and 15 1 after two

The vibe was palpable at Raley Field, starting with a tailgate scene that started three hours before Hall of Famer Orlando Cepeda threw out the ceremonial first pitch to a standing ovation.mulberry sale uk
Among the top ten best selling cars for this income bracket, seven are non luxury brands, including the Toyota Camry and the Honda Accord.mulberry bag outlet
The messages they are sent about what’s valued are the opposite.michael kors handbags outlet
Les individus font eux m le choix de ce qui les int t auparavant d aux professionnels de l ils ne sont plus passifs comme par le pass C ainsi une nouvelle relation au nombre, la multitude, la qui appara dans laquelle une place est faite l l de soi, autre signe patent de la modernit D lors, l de la question du nombre par l de ce que l pourrait appeler un de masse est ce qui marque le plus profond ce changement de paradigme, ce (Bowman Willis, 2005), que nous tentons de d ici.black timberland boots
cheap ray bans sunglasses

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply