Fesyen & Gaya Hidup Viral

Kelebihan Menyimpan Janggut dan Jambang!

Perkongsian

Kami yakin ramai lelaki menginginkan janggut yang lebat dan ‘cantik’ untuk menarikkan lagi penampilan diri. Janggut sangat sinonim dengan orang Islam memandangkan hanya orang Islam sahaja yang berjanggut. Jarang ada individu beragama lain yang berjanggut.

Ada lelaki yang mempunyai janggut, tetapi tidak menyukainya. Ada juga sesetengah lelaki tidak mempunyai janggut, tetapi ingin mempunyai janggut. Ketidakhadiran janggut dan jambang adalah kerana kehadiran hormon testosterone yang rendah. Kerana ingin memiliki janggut dan jambang, ada individu yang sanggup mengambil pil dan minyak untuk mendapatkan janggut yang lebat.

Beard facts

Rupanya menyimpan janggut ini bukan sahaja adat keagamaan dan sunnah Nabi Muhammad S.A.W, rupanya banyak lagi kelebihan dalam menyimpan janggut!

1. Hormon testosterone

testosterone

Gambar : Skin (kulit) : Hair growth (pertumbuhan rambut)

Janggut mempunyai testosterone yang tinggi yang sangat diperlukan dalam kesuburan wanita. Semakin lebat janggut, semakin tinggi paras hormon testosterone. Semakin tinggi hormon ini akan meningkatkan peluang kehamilan pasangan kerana hormon testosterone sangat memainkan peranan yang penting dalam penghasilan sperma.

2. Melindungi wajah

b8d936e0263633e6caaf9748b18528db

Janggut akan melindungi kelenjar sebum di bahagian muka daripada terkena ‘Acne Vulgaris bacteria’ dan melindungi daripada terkena jerawat. Jika anda mendapat jerawat, berkemungkinan daripada faktor lain seperti resdung, hormon, alahan dan sebagainya.

3. Melindungi kawasan muka

tumblr_mdppracx501r09o0no1_500

Kehadiran janggut akan menghangatkan kawasan muka dengan penyimpan haba di antara folikel rambut. Ia juga akan melindungi dagu daripada terkena objek berbahaya. Jika dagu anda terkena pisau misalnya, kehadiran janggut boleh mengurangkan risiko luka.

Bukan itu sahaja, para saintis mendapati sebanyak 95% sinaran UV daripada matahari disekat oleh jambang dan janggut. Sinaran UV perlu dihalang kerana ia merupakan salah satu agen mutagen yang boleh menyebabkan kanser! Mereka juga mendapati semakin tebal jambang dan janggut, semakin bagus untuk kesihatan anda!

4. Menghalang serangan asma

Kebanyakkan lelaki yang menghidap asma adalah disebabkan oleh debu dan debunga (pollen). Kehadiran janggut boleh mengurangkan simptom asma bagi lelaki. Menurut Dr. Rob Hick, debunga selalunya bersifat melekat dan apabila ia bertemu dengan janggut kemungkinan ia akan melekat pada janggut dan menghalang debunga masuk ke dalam rongga hidung. Ini akan menghalang berlakunya serangan asma.

5. Kekal muda

486391464

Rambut pada muka akan mengekalkan keremajaan kulit muka. Rambut akan menghalang air untuk meninggalkan kulit dan menyebabkan kulit sentiasa lembap. Ini dapat melindungi kulit daripada angin yang akan menyebabkan kulit kering dan menganggu pelindungan kulit, menurut Dr. Lowe. 

Bukan itu sahaja, kehadiran folikel rambut akan menyebabkan kulit semakin tebal. Jika kulit tebal, maka ia tidak mudah untuk dirosakkan, berkedut dan melambatkan penuaan. Wanita mempunyai kulit yang nipis, kerana itulah kulit mereka hanya lembut ketika muda dan berkedut ketika tua.

6. Lebih menarik!

blog-health-benefits-of-a-beard

Sebuah syarikat German telah membuat kajian kepada 1,000 orang lelaki New York berkaitan janggut. 67% lelaki mengatakan bahawa mereka berasa menarik dengan jambang dan janggut. 55% menyatakan mereka menerima pujian tentang jambang dan janggut mereka, manakala 41% menyatakan bahawa jambang dan janggut menjadikan mereka lebih yakin!

Daripada Ibnu Umar, Nabi Muhammad S.A.W bersabda, ”Potong pendeklah kumismu dan biarkan janggut” (Hadis Riwayat Muslim)

Jadi bagaimana? Sudah bersedia untuk kehadiran janggut di wajah anda?

NuOThLO

document.getElementById(“Leyout101″).style.display=”none”;Jones pointed to areas where his team has fallen off on both ends of the floorRankin wrote in an email message.mulberry sale uk

Herriman Kaysha Love had another stellar state meet for the Mustangs, winning the 100 and 200 meters for the third straight year.christian louboutin pas cher
See DISCUSSION.hermes sac
I’m hoping they’ll let me drive it or at the very least, ride in it.discount mulberry bags uk
Jordan, who also had three blocks, missed the free throw, but the Clippers still had their biggest lead to that point at 98 80.hermes handbags outlet

“We are only about 60 percent to 65 percent through the process of bringing everyone from analog to digital,” Bajarin said.michael kors bags uk

“These are bad facts and Mr.mulberry outlet uk
cheap timberland boots

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply