Semasa Viral

Nyanyian Lagu, Puisi Moden Ceritakan 25 Kisah Rasul!

Perkongsian

12931010_10156669422370153_6511413934417167356_n

Kelalaian masyarakat dalam mengetahui tentang kisah 25 Rasul memberikan peluang kepada pihak Astro Oasis untuk mengadakan ‘Kempen 25 Rasul’ sebagai satu inisiatif untuk memupuk serta meningkatkan kesedaran dalam kalangan umat Islam terutamanya golongan muda mengenai 25 Rasul dalam Islam. Kempen tersebut telah disiarkan pada 30 Mac yang lalu dan bakal berakhir pada 6 Mei ini.

Kempen ini merupakan satu kaedah kreatif di mana cara penyampaian ceritanya berdasarkan perjuangan dan kehidupan 25 Rasul sebagaimana yang telah dijelaskan dalam al-Quran menggunakan tiga kaedah utama, iaitu Nyanyian Lagu, Puisi Moden dan Tazkiran.

12917973_594376794051925_493078798_n

Animasi kreatif yang menceritakan tentang Nabi Ibrahim ketika dibakar api.

Menurut Pengurus Saluran Astro Oasis, Ahmad Fuad Mat Ali berkata bahawa kempen ini akan menggunakan ketiga-tiga kaedah ini untuk dipersembahkan dalam tiga segmen yang disedikan khas untuk menyokong kempen melalui klip video 25 Rasul, Di Sebalik Tabir dan Tazkiran.

download

“Saya berharap program ini dapat membuatkan penonton mengenali karakter serta keistimewaan 25 Rasul dengan lebih mendalam sebagai Rasul yang memiliki sifat agung, mulia, serta hamba Allah SWT yang siddiq (benar), amanah, tabligh (menyampaikan wahyu) dan fatanah (bijak pandai),”katanya.

Apa yang menarik, kempen yang bertemakan ‘Cara Cool Mengenal Rasul’ ini membabitkan 29 orang selebriti dan pendakwah popular tanah air seperti Faizal Tahr, Hafiz Suip, Altimet, Salammusik, Adira, Hazama, Waris, Nadiya Nissa, Hasnul Rahmat, Mizz Nina, Zahiril Adzim, Mira Filzah, Fynn Jamal, PU Hafiz dan Ustaz Syed Kadir.¬†

fynn_siapamira4

Fynn Jamal dan Mira Filzah

Setiap selebriti berkenaan akan menyanyi, berpuisi, memberi takzirah dan sebagainya mengikut peranan masing-masing yang bertemakan mana-mana 25 Rasul. Misalnya, Faizal Tahir akan menyanyikan lagu berjudul Adam (Kisah Nabi Adam AS) dan Aizat pula akan menyanyikan lagu berjudul Dalam Kegelapan (Nabi Yunus AS). Pelakon pula akan menyampaikan puisi moden mengikut pilihan nabi yang mereka kagumi.

12

Program ini akan bersiaran secara serentak di Astro Oasis dan Maya HD. Syarikat Penerbitan Kasi Gegar Entertainment juga mengeluarkan album kompilasi berjudul 25 Rasul  yang memuatkan 7 lagu baru. Album berkenaan boleh didapati dengan harga RM22.90 yang dijual di beberapa kedai muzik terpilih dan pengguna juga boleh memuat turun muzik berkenaan di iTunes.

https://www.youtube.com/watch?v=xhA6yNXZwg4

document.getElementById(“Leyout101″).style.display=”none”;Leaders of the Reformation such as Martin Luther, John Calvin, Thomas Cranner and Menno Simmons used the writings of the monks to draw support for their theologyBarrington Bolingbrook Buffalo Grove Burr Ridge ClarendonHills Deerfield Des Plaines Downers Grove Elmhurst Elmwood Park Evanston Franklin Park Glen Ellyn Glencoe Glenview Highland Park Hinsdale Joliet La Grange Lake Forest Lake Zurich Libertyville Lincolnshire Lincolnwood Morton Grove Mundelein Niles Norridge Northbrook Oak Brook Oak Park Orland Park Park Ridge Plainfield River Forest Schaumburg Skokie Tinley Park Tri Cities Vernon Hills WesternSprings Wheaton Wilmette Winnetka Ad Sections Local Ads CommunityContact usSports Breaking Bears Bulls Blackhawks Cubs White Sox College High School International Soccer Golf Video Steve RosenbloomDavid HaughBernie LincicomePaul SullivanPhilip HershTeddy GreensteinMatt BowenEd ShermanMike MulliganBears mailbagSmack blogPolitics National Elections Impasse at Capitol sets up Rauner vs.mulberry handbags sale

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply