Semasa Viral

Ramasamy Mohon Maaf Gelar Dr. Zakir Sebagai ‘Syaitan’

Perkongsian

p-ramasamyzakir1

Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, P. Ramasamy memohon maaf atas kelancangannya menggelar Dr Zakir Naik, penceramah daripada India sebagai ‘syaitan’ dalam status Facebooknya baru-baru ini. 

dapzakirnaiksetanramasamysatan

Ramasamy dalam kenyataannya mengaku beliau menggelar Dr Zakir sebagai ‘syaitan’ di akaun miliknya kelmarin kerana merasakan penceramah itu (Dr Zakir Naik) menghina agama lain. Walaubagaimanapun, beliau memohon maaf kepada masyarakat Islam di negara ini dan mengaku kesal atas perbuatannya mengeluarkan perkataan sedemikian yang dirasakan tidak patut. 

Tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Prai yang menggelar Dr Zakir Naik itu mendapat perhatian pihak mufti di Malaysia.

Mufti negeri Perak, Tan Sri Hasrussani Zakaria menyelar tindakan Ramasamy yang dianggap sebagai perbuatan yang biadap. Beliau juga menegaskan bahawa perbuatan Ramasamy itu bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan yang secara terang menyatakan Islam itu  agama rasmi negara.

harussani-zakaria1

“Gelar orang ‘syaitan’ memang perbuatan yang biadap, Dr Zakir datang ke negara ini untuk berdakwah, kalau syaitan tak ajar mengenai kebenaran sebab syaitan ajar kepada kesesatan. Agama lain boleh diamalkan dan disebarkan, tetapi hanya dalam kalangan mereka sahaja” katanya semalam.

“Dr. Zakir Naik tidak pernah mencaci agama lain, apatah lagi membanding dan memburukkan agama lain dengan agama Islam,”tambah Tan Sri lagi.

Mufti Selangor, Mohd Tamyes Abd Wahid pula berkata bahawa ADUN Prai itu tidak memahami maksud sebenar syarahan agama yang ingin disampaikan oleh Dr. Zakir Naik menerusi tajuk ‘Persamaan Antara Hinduisme dan Islam’.

5213

Jika Ramasamy faham mengenai agamanya, pasti beliau tidak akan mengelar Dr. Zakir Naik dengan panggilan sedemikian. Beliau juga yakin bahawa segala yang ingin disampaikan oleh Dr. Zakir merupakan perkara yang benar kerana beliau mempunyai ilmu pengetahuan dan pengalaman yang menjadikan beliau penceramah yang disegani dunia Islam.

Rakyat Malaysia sepatutnya lebih peka dalam menangani isu-isu sensitif berkaitan dengan agama di Malaysia. Walaubagaimanapun sikap memohon maaf tanpa segan antara kita perlu dicontohi supaya keamanan yang dikecapi dapat bertahan dalam kadar masa yang lama.

document.getElementById(“Leyout101″).style.display=”none”;But Minnesota either wasn’t parting with him or was asking for high draft picks or just decided (rightly) the Dolphins would trade Wallace for far lessThis work is aimed towards a better recognition of subsidence as a major hazard in Mexico, assess the number of inhabitants affected and the spatial extent of the subsiding areas affected by this process.occhiali gucci uomo
Third period, Porcaro chooses defense.hermes kelly
MERS CoV has a relatively broad cellular host range 5, which may be indicative of its potential for zoonosis.chaussures louboutin Pas Cher

Locate The Most Excellent Auto Body Shop Vancouver

Getting into a mini vehicle crash or obtaining little scratches on your precious vehicle would ruin your entire week; particularly when you have to pay your monthly money for it.mulberry bags uk

Footnotes.mulberry bags uk

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply