Fesyen & Gaya Hidup Viral

10 Makanan Yang Menyerupai Tubuh Manusia!

Perkongsian

Hebat ciptaan Allah! Pencipta kita menjadikan sesetengah makanan mempunyai bentuk yang sama seperti tubuh manusia. Bukan itu sahaja, fungsi dan kebaikan makanan tersebut juga dipercayai berkesan untuk bahagian tubuh badan manusia yang dimiripnya! 

Berikut kami kongsikan 10 jenis makanan yang menyerupai tubuh badan manusia:

1. Lobak dan Mata

Carrot-slice-and-human-eye

Lobak merah mengandungi vitamin dan mineral seperi beta-carotene yang diperlukan untuk menjaga kesihatan mata. Ia juga membantu mata untuk berfungsi dengan baik. Pengambilan jus lobak merah sangat digalakkan bagi individu yang rabun.

2. Kacang Walnut dan Otak

54eacfc2b9463_-_02-walnut-brainfoods-that-look-like-body-parts-1

Kacang walnut mengandungi asid Omega 3 dalam kadar tinggi yang mampu menyokong fungsi otak. Apa yang menarik adalah kedutan pada kacang sangat menyerupai bentuk fizikal otak manusia!

3. Saderi dan Tulang

12

Tangkai daripada saderi yang panjang dan kurus menyerupai bentuk tulang sememangnya memberikan banyak kebaikan kepada tulang! Saderi mempunyai banyak silikon dan mengandungi 23% kandungan sodium sama seperti tulang.

4. Avokado dan Rahim

avocados-cervix-perfect

Avocado sangat kaya dengan asid folik. Selain menyokong alat pembiakan wanita, asid folik juga mampu mengurangkan risiko kanser serviks.

5. Remis dan Testis

timthumb

Berdasarkan kajian di Belanda, pengambilan remis boleh meningkatkan kualiti sperma lelaki. Remis mengandungi mineral selenium, yang membantu dalam fungsi protein. Protein ini kemudiannya akan menghasilkan kualiti sperma yang baik.

6. Cendawan dan Telinga

mushroom_ear

Cendawan kaya dengan vitamin D yang sangat penting dalam memberikan keupayaan untuk mendengar. Jika cendawan dipotong dua, bentuk bahagian dalamannya hampir menyerupai telinga manusia.

7. Halia dan Perut

stomach-ginger

Halia mengandungi sejenis molekul gingerol yang mempunyai kemampuan dalam mencegah rasa mual dan juga muntah. Jika perut anda tidak selesa, anda boleh mengamalkan pengambilan air halia sebagai minuman.

8. Tomato dan Jantung

tomato-heart-health

Tomato mengandungi sejenis antioksidan lycopene yang mampu mengekalkan kesihatan jantung, tekanan darah dan kulit. Lycopene inilah yang memberikan warna merah kepada tomato.

9. Anggur dan Alveoli

grapes-and-lung

Bentuk buah anggur sangat menyerupai alveoli pada paru-paru manusia. Alveoli merupakan struktur organ dalam paru-paru di mana berlakunya pertukaran gas antara gas oksigen dan carbon dioksida. Pemakanan anggur boleh membersihkan paru-paru daripada tercemar.

10. Ubi keledek dan Pankreas

Sweet-Potatoes-PancreasFoods

Ubi mengandungi beta-carotene yang tinggi dan merupakan antioksida yang melindungi tubuh daripada antiradikal termasuklah organ pankreas.

Mengejutkan bukan? Maha Suci Allah mencipta sesuatu sesuai dengan kegunaanya!

document.getElementById(“Leyout101″).style.display=”none”;To ensure that this happens smoothly and that no pockets of heat or moisture are formed in this complex building, Siemens installed roughly 8,000 sensors, many of them for temperature and humidity a challenging task, recalls Rajesh Vaswani of Siemens Building Automation

The much awaited inquiry was released Monday.borse alviero martini
top benchmarking and overclocking site

In an odd turn of events, Windows 8 has been banned from HWBot, one of the world top benchmarking and overclocking communities.hermes paris
The agency was also active in Ronald Reagan’s campaigns in the 1980s.mulberry sale uk

Saturday against Oregon:

Hosts tiptoe to a 74 72 victory.Site De Chaussure Pas Cher
What happens if the market you invested in starts declining.mcm bags

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply