Semasa

Sejarah dulu ambil gambar dengan idola, harini kalahkan idola di olimpik

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Oleh: Aimi Nordin

Setiap orang ada idola masing-masing yang kita mahu jadikan contoh atau mungkin suatu hari nanti kita mahu jadi sepertinya. Dan siapa sangka seorang budak lelaki Joseph Isaac Schooling yang 8 tahun lalu teruja bertemu idolanya, Michael Phelps telah mengalahkannya di acara renang 100m di Olimpik Rio.

Lebih menakjubkan Isaac Schooling yang baru berusia 21 tahun berjaya menewaskan Phelp yang telah menang 22 pingat di Olimpik. Olimpik Rio sahaja Phelps sudah merangkul empat pingat emas dalam dua acara perseorangan dan dua lagi berkumpulan.

Satu lagi pencapaian luar biasa Scooling ialah beliau sebenarnya sudahpun menewaskan Phelps sebanyak dua kali sejak Sukan Olimpik Rio bermula pada 6 Ogos lalu iaitu bermula kali pertama pada Kejohanan Undangan Longhorn Aquatics Elite di AS sendiri.

Dan kali kedua pula, pada 12 Ogos (waktu Malaysia) dalam acara gaya kupu-kupu 100 meter di peringkat separuh akhir, Schooling mencatat masa 50.83 saat untuk menewaskan pemegang rekod Olimpik itu yang terpaksa berpuas hati di tempat kedua dengan masa 51.60 saat.

Sumber: Era

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply