Semasa

Pantau ahli akademik dan agama menggunakan petikan ibnu taimiyyah.

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Pantau ahli akademik, agama guna petikan Ibnu Taimiyyah13 OGOS 2016

http://www.sinarharian.com.my/se … -taimiyyah-1.551863


Ketua Penolong Pengarah Bahagian Counter Terrorism Cawangan Khas Bukit Aman, SAC Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay ketika membentangkan kertas kerja pada Seminar Ancaman Daesh & Istilah Kafir Harbi hari ini. – Foto Bernama

KUALA LUMPUR – Jabatan Agama Islam negeri-negeri digesa memantau ahli akademik dan agamawan yang kerap menggunakan petikan atau fatwa daripada Ibnu Taimiyyah dalam hujah mereka berikutan adanya fatwa bahawa Daesh menyelewangkan fakta ulama itu untuk kepentingan militan mereka.
Ketua Penolong Pengarah Bahagian Counter Terrorism Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, kumpulan militan itu menggunakan fatwa ulama itu untuk menjustifikasi tindakan ganas mereka.
“Saya tidak mengatakan Ibnu Taimiyyah sesat. Saya mengatakan ada sesetengah fatwa yang dikeluarkan oleh ulama itu diguna pakai Daesh untuk menjustifikasikan tindakan ganas mereka,” katanya.


Beliau menjelaskan ada di antara fatwa itu digunakan Daesh dengan melabelkan aliran Asha’irah yang dipegang majoriti umat Islam negara ini sebagai sesat, syirik dan kafir, sekali gus menghalalkan tindakan mereka untuk membunuh rakyat Malaysia.


Ayon Khan berkata demikian kepada pemberita pada Seminar Ancaman Daesh dan Istilah Kafir Harbi anjuran Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (Aswaja) di sini, hari ini.


Beliau berkata, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia dan Jabatan Mufti di setiap negeri juga perlu memainkan peranan itu berikutan polis tidak memiliki autoriti untuk melaksanakan pemantauan melibatkan isu agama.


Ditanya mengenai buku yang dihasilkan Ibnu Taimiyyah, Ayob Khan berkata beberapa negara sudah mengharamkannya termasuk Universiti Al-Azhar di Mesir dan universiti di Jordan namun, beliau menyerahkan perkara itu kepada kerajaan untuk membuat keputusan berhubung perkara itu.

Mengenai tindakan individu dan anggota akademik yang mengkritiknya kerana mengaitkan Ibnu Taimiyyah dan Daesh, Ayob Khan berkata pihak terbabit seharusnya meminta penjelasan secara terus daripadanya dan bukan sekadar membuat andaian berdasarkan laporan media semata-mata.


“Sekiranya ada mana-mana pihak yang tidak berpuas hati dengan kenyataan itu, saya mengalu-alukan mereka datang dan berjumpa dengan saya di pejabat di Bukit Aman, kita boleh berbincang,” katanya. – Bernama

Sumber: Cari

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply