Semasa

Harini timbang berat ringan, esok berat naik. bila waktu sesuai nak timbang berat?

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Oleh: Aimi Nordin

Rasanya semua orang pernah mengalami situasi di mana bila hari ni timbang berat badan ringan, esoknya timbang tiba-tiba naik 2kg. Kenapa jadi macam tu eh? Tak kan sekejap sangat berat dah naik kan?

Ha sebenarnya ada masa yang sesuai atau masa ideal untuk kita timbang berat badan. Bila?

Kesilapan semasa menimbang?

1. Pastikan anda tak pakai kasut atau apa-apa yang boleh mempengaruhi berat badan.

2. Pastikan penimbang di tempat yang lantai yang solid

3. Pastikan anda berdiri tegak dengan postur yang betul. Minta tolong orang lain tengok kan berat anda supaya anda tak membongkok untuk melihat.

4. Elakkan juga menimbang berat badan setiap hari

5. Bagi kaum wanita pula, elakkan menimbang berat badan ketika datangnya period kerana terdapat gangguan hormon dan juga badan menyerap lebih banyak air. Jadi kemungkinan berat badan bertambah 1-2kg.

6. Elakkan menimbang badan pada waktu malam kerana ini waktu berat badan paling maksimum berbanding pagi yang minima.

Sumber: Era

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply