Semasa

Lipstick last longer punca kanser

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuangBaru-baru ini kita dikejutkan lagi dengan berita ada lipstick yang diimport mengandungi “LEAD” . Anda tahu apa itu “LEAD” ?
Paling senang di ketahui bila sudah makan masih ada lagi warna pada bibir kita. Kekal tahan lama. Cuba bayangkan kita guna tiap tiap hari.
“LEAD” adalah bahan logam yang boleh menyebabkan penyakit kanser sekiranya termakan dan jika terdedah kepada udara ia akan melepaskan satu gas ammonia yang telah diketahui berbahaya pada kesihatan. “LEAD” dimasukkan kedalam lipstick ini untuk menjaga agar lipstik di bibir tahan pengoksidaan udara (oxidation), tahan air (waterproof) & tahan lebih lama dibibir anda.Wanita masakini dalam BAHAYA!! Ya benar-benar dalam bahaya.. Sebabnya kebanyakan wanita memang tidak boleh berenggang dari LIPSTIK. Dah bertahun-tahun wanita menggunakan lipstik. Dan lipstik adalah bahan yang mesti ada di dalam handbag dan ianya dibawa kemana sahaja mereka pergi!!. Tetapi masih ramai yang tidak mengetahui bahawa lipstik mengandungi bahan berbahaya yang dinamakan ‘LEAD’ yang boleh menyebabkan KANSER.

Actualy ‘LEAD’ adalah satu bahan logam yang digunakan untuk mengekalkan warna lipstik agar kekal lama dan tahan pengoksidaan udara (oxidation) atau tahan air (waterproof). Tetapi hakikat yang sebenarnya dan masih ramai yang tidak menyedari yang bahan ini adalah penyebab penyakit berbahaya iaitu KANSER!!.

Semakin tinggi kandungan ‘LEAD’ pada lipstik, semakin besar pula risiko anda mendapat penyakit kanser. So sebelum anda membeli lipstik sila pastikan dahulu, samada ia mengandungi bahan tersebut atau tidak.

Semestinya mereka tidak meletakkan label berkenaan kandungan ‘LEAD’ ini namun kita boleh menguji sendiri dengan beberapa tips berikut:

1. Jika ada perkataan ‘lebih tahan lama’ atau ‘stay longer’ pada promosi atau iklan lipstik tersebut, sure ada ‘LEAD’.

2. Jika ada perkataan ‘waterproof’ atau ‘tahan/kalis air’, jangan beli!!. semestinya lipstik tersebut mengandungi ‘LEAD’.

3. Jika anda ada di kaunter lipstik, letak sedikit lipstik (tester) tersebut pada tangan anda kemudian gunakan cincin emas 24k-14k dan calitkan pada lipstik tersebut. Jika lipstik tersebut bertukar warna kepada kehitaman atau kusam bermakna ia mengandungi ‘LEAD’.

Jenama Lipstik berikut adalah dikenalpasti mengandungi bahan ‘LEAD’. Setakat ini jenama Y.S.L adalah lipstik yang mengandungi kandungan ‘LEAD’ tertinggi.
1. Christian Dior (4)
2. LANCOME (2)
3. CLINIQUE (2)
4. Y.S.L (5)
5. ESTEE LAUDER (3)
6. SHISEIDO (2)
7. RED EARTH -lip gloss (2)
8. CHANNEL-lip conditiner (2)
9. Market Amerika-Motives lipstik (0)

10. Lipstik re brand dari china, korea dan Thailand (12)

So, Hati-hati membeli lipstik.

Banyak jutawan jutawan kosmetik naik seperti cendawan tumbuh tanpa usul selidik kebaikkan produk dalam masa jangka panjang pada si pembeli. Lebih lebih lagi menampilkan produk produk bersama gambar model model terdedah dari hujung rambut ke hujung kaki. Kalau untuk produk putih wajah, penuh gaya selfie, kalau bibir, gaya muncungan menawan dan seksi, kalau payu udara … tak payah citerlah .., sudah tak nampak batasanya lagi, lebih lebih lagi yang menjual si muslimah, yang mengayakan juga awek muslimah …
perkataan / tagline yang sering di gunakan untuk melakukkan jualan,” halal boleh dipakai masa solat ” ..

SAYA TERBACA ARTIKEL DI BAWAH INI UNTUK DI JADIKAN PENGKONGSIAAN dan atas dasar tanggungjawah sesama manusia ….


https://almanhaj.or.id/2979-jual-beli-yang-dilarang-dalam-islam.html

Di antara jual beli yang dilarang ialah, menjual gambar.
Nabi Shallallahu alaihi wa sallam melarang berjualan ashnam, maksudnya ialah gambar. Pada dasarnya ashnam itu adalah gambar patung, baik patung khayalan, burung, binatang ternak atau manusia.

Semua gambar makhluk yang bernyawa itu, haram untuk dijual dan hasil penjualannya juga haram. Rasulullah Shallallahu alaihi wa sallam melaknat para pelukis dan memberitahukan, mereka adalah manusia yang paling berat siksanya pada hari Kiamat nanti. Begitu juga, tidak boleh menjual majalah-majalah yang bergambar, terutama yang memuat gambar-gambar cabul. Gambar, disamping diharamkan, ia juga menebar fitnah. Karena tabiat seorang manusia, jika melihat gambar atau photo gadis cantik yang menampakkan sebagian kecantikan atau sebagian anggota tubuhnya, biasanya akan membangkitkan syahwatnya, yang kadang mendorongnya untuk melakukan perbuatan keji dan tindakan kriminal.
https://hijab1.wordpress.com/2013/08/05/hukum-make-up/

Sumber: Cari

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply