Semasa

Wajah jadi lebam kehitaman lepas guna krim kosmetik

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang


ZAINANI menunjukkan surat maklum balas daripada Pejabat Kesihatan Johor yang memaklumkan aduan yang diajukan memang berasas. – Foto Ahmad Othman

KOTA TINGGI: Seorang pembantu jualan menderita selepas mendakwa wajahnya bertukar menjadi lebam dan kehitaman selepas menggunakan sejenis produk krim kosmetik yang dibelinya di sini.

Akibat keadaan kulit mukanya itu, Zainani Zakaria, 48, kini turut mengalami tekanan perasaan kerana malu untuk berdepan dengan orang ramai apatah lagi ketika di tempat kerja.

Zainani yang bekerja di sebuah pasar raya di sini, mendakwa pernah mencuba produk yang disarankan rakannya tahun lalu, namun mula berhenti memakainya kerana tidak mampu disebabkan harganya yang mahal.

Dia kemudian beralih kepada produk kosmetik lain yang lebih murah namun malangnya kulit mukanya mula bermasalah apabila seolah-olah ditumbuhi panau.

Mengambil kira nasihat rakannya yang memberitahu ia adalah kesan berhenti guna produk kosmetik yang sebelumnya, menyebabkannya kembali menggunakan produk lama.

“Keadaan menjadi bertambah buruk apabila seminggu selepas menggunakan produk lama, muka saya mengalami gatal-gatal dan kemerahan.

“Malah kulit muka juga menjadi luka dan berdarah. Sebahagian kecil bulu mata dan kening menjadi putih. Kulit mula menggelupas seperti terbakar,” katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Ibu kepada tiga orang anak itu berkata, ekoran kulit wajahnya yang tidak seperti dahulu, dia pernah memakai topeng mulut ketika bekerja kerana malu berdepan pelanggan yang bertanya mengenai kulit wajahnya.

“Saya juga pernah mendapatkan rawatan di klinik pakar kulit tetapi kosnya tinggi menyebabkan saya tidak dapat meneruskan rawatan.

“Susulan itu, saya membawa masalah ini kepada pengetahuan pihak Pejabat Kesihatan Daerah Kota Tinggi dan menerusi surat balas yang diberikan Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Pejabat Kesihatan Johor mengesahkan mengenai aduan kesan sampingan menggunakan produk itu berasas,” katanya.

http://www.bharian.com.my/node/184127

Sumber: Official News, Current IssuesTThttp://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=639261″>Cari

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply