Semasa

Honda ex-5 fi dan tiga lagi model diiktiraf jentera eev

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Boon Siew Honda Sdn Bhd di dalam satu kenyataan menggumumkan empat daripada model motosikal yang dikeluarkan syarikat itu kini diiktiraf sebagai kenderaan cekap tenaga (Energy Efficient Vehicles, EEV) di Malaysia pada 1 Ogos lalu. Ia menjadi pengeluar motosikal pertama yang menerima pengiktirafan seumpamanya.

Empat model motosikal yang dipasang di kilang Boon Siew Honda di Pulau Pinang itu ialah Honda EX-5 Fi, Honda Future Fi, Honda Wave Dash Fi dan Honda Wave Alpha. Bagi motosikal dengan kapasiti enjin 101 cc hingga 150 cc, ia akan diiktiraf sebagai kenderaan EEV jika penggunaan bahan apinya adalah pada kadar kurang daripada 2.2 liter bagi setiap 100 km.

Daripada kadar berkenaan, tiga model Honda yang dijual untuk pasaran tempatan kini iaitu EX5 Fi, Future Fi dan Wave Dash Fi mencatatkan penggunaan minyak 1.8 liter bagi setiap 100 km. Angka ini ialah 18% lebih baik daripada tarif piawaian yang ditetapkan bagi motosikal EEV.

Bagi Boon Siew Honda, jumlah pengeluaran tiga model berkenaan meliputi 83% daripada jumlah jualan keseluruhan syarikat, bagi tempoh Januari hingga Julai 2016. Syarikat itu juga menyatakan komitmennya untuk terus memperkenalkan model-model yang menepati piawaian dan polisi kerajaan dalam usaha mencapai sasaran 85% pengeluaran kenderaan EEV menjelang 2020.

http://paultan.org/2016/08/19/honda-…af-jentera-eev

Sumber: Official News, Current Issuespuyolhttp://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=639378″>Cari

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply