Inspirasi

Abang bangga sebab adik – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Abang Bangga Sebab Adik

Terima kasih admin jika sudi approve reply abg.

Abg yg dah nak dekat usia 40 tahun ni nak juga berkongsi dalam ni lepas baca confession: Kenapa adik aku pandai.

Adik adik abg pun lebih pandai dari abg dikabg ada 6 org adik.semua UPSR 5A, PMR 9A dan SPM 12A semua kerja best2, dari cikgu, ustaz, doktor malah engineer, diaorg kahwin pun dgn species genius macam diaorg juga, cikgu MATH, doktor malah Pilot MAS pun adaeven adik2 abg ni Bahasa Arab pun boleh dapat result A dgn selamba tanpa study diksemua adik2 lelaki abg adalah Hafiz Al Qurangenius diksampai cara cakap pun especially adik abg yg kerja doktor perubatan tukalau berdebat dgn abg ttg sesuatu isu pasti dia back up guna hadis dan ayat Al Quran yg dia tahu as last defense diaterus abg diaminsaf kejap abg dibuatnya.

Abg ni tak sehebat merekaabg ni hanya Hafiz surah 3 Kul, Kulya serta Ayat Kursi jeyang lain2 tak terdaya jiwa raga, memory terhad katanyatak mampu nak simpan banyak2 ingatanblank nanti. Banyak sangat makan kepala semut masa kecik agaknya sampai benak sangat time jadi imam solat (memang mak abg akan tentukan siapa kena jadi imam solat keluarga ikut giliran) mak selalu tegur abg sbb time abg jdi imam solat berjemaah keluarga, abg paling cepat habis kerana baca surah pendek jeKulya dan Kulhuawaalaaahuahad hahhaha

Kalau adik2 lelaki abgsekali jadi imam abg yg jadi blur sbb tak tahu surah apa yg diaorg bacapanjang pun satu hallancar je dgn tajwid tersusunmak abg mmg bangga sangat dgn diaorg ni abg ok jenak jeles pun sempat sedar diri kita tak sehebat mereka. Pasrah jela.

Abg ni UPSR pun xde A exam pula tak pernah dapat tempat pertama abg ni ada masalah blackout masa examdan ini diakui dan dibimbangi para cikgu sejak sekolah rendah, study bagai nak rak tapi masa exam hilang semua yang distudy dan dihafalend uplontar dadu je cari jawapan bunuh diri, baca susah nak masuk dan ada masalah untuk fokus juga dulu(now dah jadi terlebih fokus hahahah sampai botak kepala)zaman sekolah dulu abg ambik Bahasa Arab pun tak pernah dapat markah lebih dari 40 per 100arahan soalan pun tak pernah faham, kelemahan utama abg tu yg mmg tak boleh dibetulkan dahmemang ke lautdalam adik beradik abgdulu abglaa yang paling bengapanak sulung mak yang paling tak pandai dalam pelajaran diksampai mak bawa berubat banyak tempat utk abg jadi pandai sikit malah mak bagi supplement itu dan ini minta jadi bijak sikittapi tetap bengap jugaabg dulu start boleh baca buku bila masuk darjah 3,itu pun sangkut2

Tapi kita tak tahu rezeki dan takdir kitanow abg alhamdulillah, dah jadi someone better than before

Salah seorg adik lelaki abg ..belajar sampai PHD tapi bila nak register satu sem tuada masalah biasiswa dia, hampir nak sambung PHD di London namun dek kerana masalah biasiswadia terpaksa berhentisebab tetiba kursus yang diambik masa degree dan master yang sepatutnya menjadikan adik abg seorg pensyarah dan profesor dibatalkan kerana Uni tak cukup budget utk buka satu fakulti yg sepatutnya adik abg tu bernaungadik abg kebetulan satu2nya bakal pensyarah termuda dan dekan termuda bawah skim pensyarah muda yang terpilih utk menerajui fakulti tu pada usia 26 tahun (dia ni jenis tak yah study pun dapat straight As dalam semua exam penting yg dia ambik, jenis genius sejak babymasa usia 10 bulan dia boleh ingat mana dia letak barang walau masa tu dia hanya didukung mak je,merangkak pun tak reti lagi, siap boleh tunjuk lagi bila ditanya, cakap tak pandai pun lagi tapi dia cepat faham apa yg ada sekeliling, kalau barang hilang, masa umur 10 bulantu, kami just tanya dia, pasti jumpa)dia lahir dgn benjol dan lekuk di kepalaagaknya benjol dan lekuk tu tanda dia akan jadi genious kut sbb kami mmg kagum dgn dia sejak dia babydaya ingatan diadan kefahaman diawalau usia 10 bulan kalahkan kami yang dewasani. Sekarangni di usia 28 tahun, dia salah seorg Hafiz Al Quran dalam keluarga kami.

Bab study PHD tadi, nak buat macam manatiada rezekithen adik abg tak putus asadia buat businessjual air milo dan air teh peng tepi jalan dengan adik lelaki abg yg seorg lagi (adik yg ni pula sedang study Degree Pengajian Islam)lagi berjaya adik abg dalam business jual air tu dik, dek kerana semua kekecewaan yg dia alami, dia jadi lebih matang dalam hidupabg kagum dgn semua adik2 abg tu. apa sekali punapa yang penting percaya kepada rezeki yang Allah SWT dah tetapkan pendidikan itu hanya salah satu jalan untuk mematangkan kita dikapa yg penting siapa kita dikemudian hari belajar dan explore hiduptak pandai dalam pelajaran tak semestinya takkan berjaya dalam hidupyg penting sentiasa usaha improve diri.tak payah kisah apa org nak katakita kena sentiasa gigih dan kuatkan semangatsalah satu cara abg ialah cari seorg individu yg berjaya dalam hidup untuk dijadikan inspirasidari situ kita bangunkan jati diri dengan menjadikan dia contoh teladan utk kita latih diri kita semulatanam dalam diri, kalau dia boleh, kenapa aku tak boleh abg dulu jadikan classmate perempuan abg sebagai teladan tapi tanam dalam diriaku tak leh biarkan perempuan lebih berjaya dari lelaki(jahatkan?) Tapi abg usaha gigih improve diri dgn cara belajar bersungguh2 lebih dari org lain sbb abg tahu abg tak sebijak mereka, masa tu mmg rasa ego lelaki abg tercabar kalau ada classmate perempuan lebih berjaya dari abgso hasil pemikiran itu abg dapat jadi among best student dekat Uni.

Rezeki datang dalam banyak caratugas kita utk sentiasa mencuba setiap jalan yang ada untuk dapat rezeki itu.jangan putus asa ..dan jangan fikir negatif

Lakukan apa yg kita perlu lakukan dan jangan atau elakkan dari melakukan apa yang kita hendak lakukanbelajar bezakan KEPERLUAN dan KEHENDAK kita agar kita lebih fokus dalam hidup dikdahulukan apa yang diperlu dahulu sebelum melaksanakan apa yang dikehendak. Bagi abgapa yang penting samada dalam berjaya atau gagal ialah capai kematangan dari setiap kegagalan dan kelemahanbukan bersungut akan kelemahan itubina jati diri dari setiap kelemahan dan kegagalanimprove dan betulkan slow2 kelemahan itu dgn memastikan setiap usaha utk improve itu bawa kesan positif yang sentiasa meningkat all the best!

Firdausi

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply