Inspirasi

Bayarlah hutang tu – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Bayarlah Hutang Tu

Assalamualaikum. Terima kasih kepada admin sebab sudi kongsikan cerita saya.
Sorry kalau cerita ni panjang.

Tujuan saya menulis ni saya nak bercerita pasal pak n mak saudara saya, berkaitan HUTANG. Saya ade terbaca kisah pasal bayar hutang anak yatim tu, cerita saya lebih kurang macam tu jugak. Cuma saya masih ade mak dan ayah, Alhamdulillah.

Dalam tahun 2010 macam tu, pak saudara ade pinjam duit kat ayah saya tapi saya taktau berapa ribu, die pinjam sebab nak kawin baru kali kedua (sekarang dah cerai). Saya tau ayah ade buat loan kat bank dalam 10-15k tapi saya tak pasti berapa ribu die bagi dekat pak saudara saya tu. Orang nak kawin pun paling sikit dalam 5k kot, saya tak tau (sebab saya tak kawin lagi). Tapi sampai sekarang die tak bayar2 lagi. Dalam tahun ni jugak die ade mintak slip gaji dari ayah saya sebab die nak buat loan, ayah sebagai penjamin. Sedangkan die ade anak n menantu (dari isteri pertama) yg keja bank, takkan die tak boleh minta tolong kat dieorang kot. HUTANG die yg sebelum ni pun tak berbayar lagi. Saya tau niat ayah saya nak tolong die, tapi masalahnya bila waktu ayah saya nak mintak pertolongan die ade je alasan die, penat la, keja la, macam2 die bagi alasan.

Baru2 ni masa nak balik beraya kat kampung, die ade jumpa ayah saya sebab nak kirim barang ke kampung, die boleh tanya ade tak duit untuk buat balik kampung. Sepatutnya kalau tau diri tu dah berhutang tak payahlah nak tanya, bayar je lah terus. Pastu boleh pulak time kat kampung die cakap kat saya depan mak2 saudara saya yang lain kata die takde duit, nak pinjam duit kat saya(tak tau dengan niat nak bergurau ataupun nak menunjukkan die tu tak de duit sedangkan sebaliknya). Padahal dalam bulan puasa aritu die ade belikan mesin jahit kat kekasih baru die, mesin tu kalau yg second paling murah pun dalam rm1000-1200 macam tu, yg tu boleh ade pulak duit. Masa die cakap macam tu saya diam je, cuma mak je yg cakap kat die yg duit saya dah buat belanja balik kampung.

Yg mak saudara no 2 saya ade jugak pinjam duit kat ayah saya dalam rm1500 dua tiga tahun lepas kot, tapi mak saya kata die baru bayar rm100. Bila pergi rumah die asyik kata takde duit, harapkan duit yg anak bagi sebab suami die dah pencen n die hanya suri rumah. Anak die keja tetap n siap ade buat bisnes sampingan lagi. Dalam dok kata takde duit tu boleh pulak beli kereta second berjenama luar negara yg beribu jugak la. Tapi bab nak bayar HUTANG liat sungguh. Penah mak saya luahkan perasaan kat mak saudara yg lain pasal pak saudara saya tu tak bayar HUTANG sampaikan kami tak dak duit nak makan. Saya tak tau mak saudara saya tu sampaikan cerita yg macam mana kat pak saudara saya tu, tup2 pak saudara saya tu tepon ayah sambil marah@sentap kata nak jual rumah dia nak buat bayar HUTANG die kat ayah saya tapi ayah saya menghalang. Sejak dari tu pak saudara saya tu makin tak ngam dengan mak saya.

Mak saya penah try mintak kat mak saudara saya yg no 2 pasal duit tu, tapi boleh pulak die terus sentap n tak nak bertegur ngan mak saya, sampai sekarang mak saya tak sebut pasal HUTANG tu, takut. Salahkan ke kalau kami nak duit tu sedangkan tu memang hak kami, adik beradik saya ramai n masing2 masih belajar lagi. Duit gaji ayah banyak yg dipotong sebab bayar loan kat bank, dengan nak bayar duit rumah, bil2, makan minum lagi semua. Yg pak n mak saudara saya tu selalu pergi makan kat luar, pergi berjalan merata siap post kat fb bagai.

Saya taktau la ape perasaan dieorang tu sampaikan tak nak bayar HUTANG tu kat ayah saya, sedangkan waktu kiteorang susah dieorang tak nak tolong pun. Bila call pun tak sudi nak angkat, pergi rumah pun taknak bukak pagar. Tapi bila dieorang susah, ayah saya la orang pertama yg dieorang akan call, nak suruh tolong buat tu tolong buat ni la. Tu pun pak saudara saya tu masih cakap kami tak sudi nak tolong die. Nak je saya sound die tapi saya ni bukan jenis orang yg reti tegur orang depan2 macam tu. Pak saudara saya tu tahun ni dah dapat duit epf die tapi langsung tak terdetik dalam hati die untuk bayar duit tu kat ayah saya.

Mak selalu cakap, banyak2kan berdoa supaya dieorang lembut hati untuk bayar HUTANG tu. Kiteorang bukannye senang sangat pun. Sedih bila dengar mak ngan ayah saya kadang2 bergaduh pasal duit tak cukup, duit ade tapi pada orang lain yg taktau nak bayar HUTANG tu. Pak n mak saudara masing2 anak semua kerja gaji beribu takkan la nak bayar sebulan 50 ringgit pun tak mampu kot. Sebagai anak sepatutnya kita tau mak ayah kita berhutang dengan siapa n siapa yg ade berhutang dengan mak ayah kita. Sebab tu masih sebahagian dari tanggungjawab kita sebagai anak.
Sekian.

Kak Long

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply