Inspirasi

Gaji rendah – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Gaji Rendah

Assalamualaikum.

Aku fresh graduate and baru sahaja mendapat kerja. Tapi gaji aku tak seperti apa yang aku harapkan which is below than 2K. Aku bersyukur dengan apa yang aku dapat memandangkan aku still takde komitmen apa2 lagi and bila kenangkan kawan2 yang masih belum dapat kerja, aku bertambah la bersyukur kerana habis je belajar terus diterima bekerja.

Namun apa yang aku kesalkan adalah pandangan orang luar dan pandangan dari rakan2 aku sendiri. Mula2 wujud syukur tu pada diri aku dan kawan2 selalu sangat tanya gaji berapa dan bekerja di mana. On their mind, just it is good if you are working at reputable company and get high salary. If kau kerja company biasa2 and setakat gaji bawah 2K untuk degree holder tu ypu just nothing. Ini yang paling aku kesalkan sekarang. Tak boleh ke kawan2 yang bertanya tu sekadar memberikan kata2 semangat instead of merendahkan diri orang lain and hina gaji dan tempat kerja orang lain? Kononnya degree holder so wajib gaji atas 2k and kadang2 diorang pulak yang risau eh kenapa gaji rendah sangat? Nanti susah nak buat loan kereta.

Kadang2 situasi macam ni la yang membuatkan aku rasa macam aku nak carik kerja lain. Orang pandang rendah pada gaji dan tempat kerja aku. Orang gelakkan bila degree holder just gaji below than 2K. Tapi bila aku fikir balik, kenapa aku nak rasa down? At least aku dah bekerja, aku dah berkhidmat and dah boleh pegang duit sendiri. Daripada diorang yang bercakap tu, tapi ibarat tin kosong. Masih menganggur.

I just need some opinions from you guys. Advice for myself and also for others yang selalu sangat rendahkan orang lain ni. Please.

Hawa

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply