Inspirasi

Minta pendapat – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Minta Pendapat

Hi admin, thanks sebab publish kan confession aku ni.

Cerita dia ni macam ni, aku bukan student iium, baru je habis asasi sains uitm. pastu aku ni sejak form 5 aku nak sangat jadi doctor ((padahal cita cita aku sebelum ni nak jadi engineer yg ada kaitan dgn kapar terbang)), so jalan dia kena sambung medic lah kan. so, aku cam tak yakin dengan diri aku, aku pun pergi jumpa counsellor (3 counsellor kut aku jumpa) buat ujian kerjaya and personaliti, antara kerjaya paling sesuai dgn aku ialah doktor. (aku buat soalan dekat afterschool pun sama)

oh ya , family aku semua doktor. dari mak ayah (dah pencen) , abang abang (kecuali abg ngah) aku sampai lah kakak ipar aku pun doktor. sorang je kak ipar aku pharmacist. abg ngah aku engineer. and aku ni anak bongsu dan sorang je perempuan , 4 abg lelaki ((2 dah kahwin heheh))

so nak dijadikan cerita, bapak aku tak nak aku jadi doktor, katanya nanti sibuk lah itu lah ini lah, so dia suruh aku amik pharmacy.. mak aku pun sama, tapi mak aku tak kesah asalkan bukan medic. tapi aku degil upu aku letak medic uitm first choice jugk. diikuti dgn medic dari u lain dan farmasi. aku apply private u gak. so bila result upu keluar aku dapat pure bio dekat uitm. mungkin cgpa aku 3.8 je, tak layak untuk medic dgn farmasi, uitm pun tak pandang huhuhu

oh ya, private u aku apply medic cucms and pharmacy msu. so gedebak gedebuk pergi interview aku dapat dedua. so bapak aku pun suruh lah aku amik pharmacy. tapi tu lah, kalau aku amik pharmacy, aku kena bayar rm2k++ every month. tak nak susahkan parents :'( tapi kalau amik pure bio, aku cam kabur kalau belajar pasal tumbuh-tumbuhan macam mana. serius aku tak minat ! selama ni kalau belajar pasal tumbuhan, aku hafal je semua benda, tak faham pun. aku minat nak diagnos sakit orang, bedah bedah orang, rawat orang, pasal ubat ubatan ni. senang cerita pasal manusia dan dalamanya lah. aku ada apply forensik tapi tak dapat jugak huhuhu

so apa pendapat and nasihat korang eh ?!

aku bebetul dalam dilemma. jangan kata istikharah, bincang dengan family pun dah tapi aku still takut nak buat pilihan. tak nak bazir masa dan duit dengan sia sia.

peah

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply