Inspirasi

Need your help – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Need Your Help!

Assalamualaikum, just wanna share something and sorry for using this medium to pour my feelings.

I was born in a surrounding yang suka menghina fizikal orang dan menjadikannya satu bahan jenaka. I was quite chubby when I was small tapi ni bila dah stop exercise. Badan memang naik agak mendadak. Pupils always my fun of my physical. Pernah ada sedara aku merangkap pangkat nenek la jugak. Bila aku tengah duduk dan sembang and lepak dengan sorang cousin pompuan ni. Dalam nada bergurau Hang nanti besar jadi anak dara tak lawa sebab hang besaq. Dia nanti jadi anak dara besar sebab kecik molek. That hurts me everytime. Mungkin nak melawak kot. Tapi tak kelakar pon.Benda ni buat aku teringat-ingat sampai la sekarang ni. For your information, cousin aku tu sekarang boleh tahan jugak chubby badannya. Aku masih cuba untuk turunkan berat badan sebab ikut bmi aku dikira masih overweight walaupun pada mata kasar nampak okay je.

2nd, my family kadang-kadang nak melawak je kot. But still it effect my confident level till now. I have a nose like Tiz Zaqyah and Nora Danish. Aku pernah terpikir sampai nak buat plastic surgery sebab aku rasa betapa hodohnya hidung aku congek macam tu. Tapi orang cakap sesuai je dengan muka. Pernah ada sedara ni balik kampung and macam terperasan hidugnya tu ada macam kesan nose job. Aku suarakan pandangan aku nak buat perkara yang sama and ada sorang saudara yang lain ni ingatkan aku dosa mengubah ciptaan Allah. Nauzubillah. Tengah cuba build up my confident by improve on how I look. Memang orang cakap Dont judge a book by its cover. But we do judge actually.

3rd, aku dulu seorang yang sangat banyak cakap. Kalau kat sekolah dulu, sampai cramp mulut sebab tak berhenti bercakap and aku ada ability untuk mempengaruhi orang and something happened. I turned out to be the most quite person in the world and I hardly makes a friend. I isolate myself from other people. Effect dari rasa sedih kot. So, I grown up to be a person who lacks social and communication skill. I have things in my mind but I have problem to speak up about it. Ntah la, kadang-kadang rasa tak guna betul diri ni. Aku harap pembaca-pembaca kat sini boleh doakan aku supaya dapat balik kebolehupayaan aku bercakap dan ada Public Relations. Kalau aku ada balik skill ni aku akan gunakan ke arah kebaikan InshaAllah.

4th, Im going to work in a sector where I need to talk with my client, colleague,administrative and society. I need to talk a lot and deliver my message effectively. So, I do hope my communication skill and how I deliver message will be effectively improved.

5th, nak mintak pembaca share idea how to use our free time effectively. Sebab aku rasa macam suka bazir masa kat benda tak sepatutnya aku buat. Tak berfokus. Dah nak dekat malam baru tersedar banyak benda nak kena buat ni. End up tidur lambat hari-hari dan mata aku ada eyebag.

Segala idea dan sharing didahului dengan ucapan tima kaseh. Luv u all!

Si dara manis berkain batik

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply