Inspirasi

Pesanan ringkas – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Pesanan Ringkas

Hai, diringkaskan saya seorang guru sekolah menengah di selatan tanah air. Di musim nak exam PT3 tak lama lagi, ada juga parents request untuk saya ajar anak mereka secara one by one di rumah.

Rata-rata yang saya ajar di rumah semuanya baik kelakuannya dan menunjukkan peningkatan markah. Alhamdulillah hasil usaha mereka dan berkat doa orang di sekeliling mereka juga. Saya happy. Semua cikgu akan happy kalau students mereka macam tu 🙂

Tapi, ada seorang student yang tak berganjak markahnya walaupun pelbagai usaha dah dilakukan. Saya buntu. Dia rajin, tapi entahla. Macam2 cara yang kami (guru2) telah lakukan ke atas dia. Malah markah makin merosot.

Rupanya.satu hari masa hari Sabtu malam..Allah nak tunjuk pada saya.
Sedang saya mengajar, ibu kepada student lelaki ini datang kepada saya untuk bertanyakan tentang progress anaknya.

Tiba-tiba anaknya bangun dari kerusi dan mengherdik ibunya dengan jari menunjuk tepat ke arah ibunya. Dia kata ma takyah busy body la nak tengok orang belajar. Ma bukan tahu apa2 pun. Sekolah pun tak habis. Do your own work lah!. Kuat sangat.

Saya tersentak. Makin saya sedih sebab ibunya jawab sorry. Its my fault. Sorry. Ma pergi masak dulu ya.

Selepas dari apa yang saya lihat, saya terus nasihat student saya tu. Dia berjanji nak berubah. Semoga dia betul2 berubah sebab dia tak akan berjaya dunia Dan akhirat kalau terus macam tu..

Semoga kita tidak tergolong dalam golongan macam tu ya.

Aisya

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply