Inspirasi

Relaxlah jika jodoh belum ada – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Relaxlah Jika Jodoh Belum Ada

Terima kasih admin approve confession ni. Nasihat ini daripada orang yang dah berkahwin, ditujukan untuk orang perempuan yang masih tercari-cari jodoh. Berdasarkan pengalaman, aku kahwin takde la pada usia yang muda sangat. Umur 25 tahun ke atas dah ada suami. Betul lah orang cakap, bukan persiapan kenduri kena utamakan, tapi ilmu rumah tangga tu yang kena lengkap sebelum jadi bini orang. So lepas kahwin jadi rasa tak seronok bila ade masalah. Dah start seronok tengok kawan yang bujang enjoy their life. So ini antara nasihat untuk yang risau sangat jodoh tak sampai lagi:

1) Kalau tak kahwin lagi sebab takde calon, kau relax je. Tenang. Enjoy moment kau. Sebab bukan semua yang kahwin awal happy semata-mata. Kau nampak indah je upload gambar nikah kat facebook tapi hakikatnya yang bergolak takde siapa tahu.

2) Kalau kau ni jenis perempuan yang ambitious, kejar cita-cita dulu. Nak sambung belajar kau sambung je. Dapat kerja best, kerja betul-betul. Lepas kahwin belum tentu suami kau bagi kau sambung belajar atau kerja. Kalau bagi Alhamdulillah la. Tapi perempuan zaman sekarang majority nak ade pendapatan sendiri, tak nak bergantung dekat suami. At least kalau suami kau dah meninggal ke, cari perempuan lain ke, kau boleh survive dengan duit gaji kau.

3) Kalau kau ni jenis kuat memberontak, didik diri kau dulu jadi penyabar sebelum kahwin. Lepas kahwin kalau keje nak melawan je alamat tempah tiket ke neraka la.

4) Jangan tergopoh gapah nak kahwin. Kenal hati budi dulu. Kau jangan main sebat je. Sebab lepas kahwin kau akan nampak semua perangai sebenar dia. Masa ni la nampak perangai pelik dan tak senonoh pasangan. Kalau rasa tak berkenan masa dlm tempoh perkenalan, kau jangan kahwin. Lantak lah orang cakap kau anak dara tua ke apa. Kau nak hidup dengan dia bukan sehari dua.

5) Kalau perangai malas tu masih bermaharaja lela better jangan kahwin lagi sampai la kau dah improve perangai kau. Nanti dah kahwin kau nak tolong mak mertua kat dapur. Masa tu la rasa hipokritnya sebab kat rumah mak sendiri pon tak tolong. Bangun pun tengah hari. Sampai kat rumah mak mertua dah kena duduk dapur. Dapat pulak mak mertua yang duk dapur 24 jam. Buat kerja jadi tak ikhlas.

So untuk siapa yang tak kahwin lagi tu pergi enjoy dulu. Tak mati pun tak kahwin.

Puan Atas Kertas

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply