Semasa

Akaun tentera as tiris lebih as$6 trilion

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

ANGGOTA tentera AS melakukan tabik hormat semasa menyertai latihan di Bulgaria pada 11 April lalu.

WASHINGTON Tentera Amerika Syarikat (AS) dituduh memanipulasi akaunnya dengan menjadikannya mustahil untuk mengesan wang berjumlah beberapa trilion dolar yang digunakan untuk melancarkan perang di seluruh dunia.

Ketua Inspektor Jabatan Pertahanan (IG) dalam laporan pada Jun lepas menyatakan, Tentera AS melakukan pemalsuan akaun mencecah AS$2.8 trilion (RM11.2 trilion) pada suku kewangan pertama pada 2015 dan AS$6.5 trilion (RM21.6 trilion) bagi tahun berkenaan.

Di sebalik perubahan perakaunan yang tidak dibenarkan itu, kata IG, Tentera AS tiada resit dan invois yang mencukupi bagi menyokong angka tersebut atau sengaja mereka-reka perbelanjaannya.

Justeru, penyata kewangan muktamad Tentera AS bagi 2015 adalah tidak tepat, demikian menurut laporan pejabat IG yang bertanggungjawab mengaudit Jabatan Pertahanan AS.

Pendedahan tentang manipulasi itu adalah contoh terbaru masalah perakaunan serius yang membelenggu Jabatan Pertahanan selama beberapa dekad.

Laporan itu mengesahkan kembali pendedahan oleh agensi berita Reuters pada 2013 tentang bagaimana Jabatan Pertahanan melakukan pemalsuan akaun besar-besaran ketika ia berusaha menutup akaun kewangannya.

Perbuatan itu menyebabkan mustahil untuk mengetahui bagaimana jabatan berkenaan membelanjakan wang rakyat.

Jabatan Negara menerima peruntukan terbesar dalam bajet AS.

Laporan berita itu tertumpu kepada Dana Besar Tentera, akaun utama tentera AS yang memiliki aset berjumlah AS$***.6 bilion (RM1.1 trilion) pada 2015.

Tentera AS hilang atau tidak menyimpan data yang diperlukan, manakala kebanyakan data miliknya adalah tidak tepat, kata IG.

Ke mana semua wang ini hilang? Tiada siapa tahu, kata seorang penganalisis tentera bersara, Franklin Spinney yang juga pengkritik perancangan Jabatan Pertahanan.

Masalah perakaunan ini bukan sahaja menimbulkan kebimbangan tentang kelemahan simpan kira Tentera AS, kata Spinney.

Menurutnya, dua calon Presiden iaitu Donald Trump dan Hillary Clinton menggesa supaya bajet pertahanan ditingkatkan berikutan situasi global masa kini yang tegang. Reuters

Sumber: Official News, Current Issuesbalqis07http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=639465″>Cari

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply