Semasa

Beli perabot, tetapi muflis kerana kereta

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Balkhis mengharapkan kesulitan yang dihadapinya mendapat pembelaan
KOTA BHARU – Seorang wanita terkilan setelah dirinya diisytiharkan muflis disebabkan tunggakan pinjaman pembelian kereta sedangkan dakwanya dia tidak pernah menandatangani perjanjian atas urusan tersebut.

Balkhis Alias, 44, berkata, pada tahun 1999 dia membuat pinjaman kira-kira RM20,000 dengan Majlis Amanah Rakyat (Mara) untuk pembelian perabot di pejabatnya di Kuantan, Pahang dengan dua penjamin.

Balkhis mengakui sebelum ini dia ada berkaitan pinjaman perabot namun dakwanya usaha untuk mendapatkan dokumen sah berkaitan hutangnya dan perjanjian asal daripada jabatan itu tidak diserahkannya kepadanya sebagaimana permohonannya untuk menjelaskan pembayaran.

Setelah itu, kes ini telah dibawa ke mahkamah dan saya didapati tidak bersalah kerana saya bukanlah pemilik kereta, tetapi kepunyaan jabatan tersebut. Saya lega sebab kes ini selesai, dakwanya kepada Sinar Harian.

Namun katanya, kegembiraan tersebut tidak panjang, apabila sekali lagi jabatan berkenaan telah sekali lagi membawa kes tersebut ke mahkamah.

Lebih mengejutkan pada tahun lalu dia menerima notis tunjuk sebab dan meminta penjelasan daripada pihak berwajib berkaitan hutangnya dengan jabatan tersebut, namun surat tersebut lewat diterimanya.

Rentetan daripada itu, dia terkejut apabila pada penghujung bulan lalu segala transaksi kewangannya sudah disekat dan lebih menyedihkannya apabila syarikatnya juga terpaksa ditutup.

Bagaimana perkara ini boleh berlaku. Ini melibatkan maruah saya. Lagilah pekerja saya hilang pendapatan sekelip mata. Saya beli perabot bukan kereta.

Saya bukan tidak mahu bayar hutang perabot, saya boleh bayar, tapi bila minta dokumen perjanjian asal banyak kerenah dan banyak maklumat yang tidak betul, dakwanya.

Balkhis berkata, dia meluahkan masalah dihadapinya itu kerana bimbangkan dua lagi penjaminnya bakal menerima nasib sama sepertinya, terpaksa menanggung derita atas perkara yang bukan dilakukannya.

sumber:http://www.sinarharian.com.my/edisi/…ereta-1.554432

Sumber: Official News, Current Issuesbalqis07http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=639463″>Cari

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply