Inspirasi

Please give me an explanation – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Please Give Me An Explanation

Assalammualaikum dan hye pembaca. Tak nak cakap panjang . Aku bukan pelajar UIA n aku dah bekerja.

okey, perkara pertama aku nak cakap ada kaitan dengan budak yg berpurdah dan niqabis yg tengah up to date sekarang..
Dan aku sedia maklum yang aku akan di bash teruk oleh golongan ni ,tapi pedulik apa aku..So embrace yourself to read this and try berdiri depan cermin dan muhasabah lah diri kau.

Sebut purdah,niqab dan yg seangkatan dengannya,, can anyone of para niqabies tolong jelaskan dengan jelas apa maksud PURDAH dan etika pemakaian PURDAH..? can anyone ?
Sebab sepanjang aku membaca tentang skop purdah ni, its more to UNTUK MENGELAKKAN FITNAH dan ianya tak wajib utk dipakai. correct me if am wrong .

Tapi lah, kenapa ye kebanyakkan perempuan yang berpurdah suka sangat up gambar selfie with caption moga Allah jaga kita dari fitnah dajjal ,Angin sampaikan salam rindu ku padanya ,hari ni makan dekat soul garden. ada org belanja..makanya dengan itu aku awal2 dah cop kau sebagai satu FITNAH. Tak pe , kecam lah aku. aku tak kesah.
The hell kau makan nak upload. nak siap bersalam rindu bagai. caption kau even berbentuk keagamaan pun.. sangat tak sesuai jika dihiasi dengan wajah selfie kau .

Kedua, ni yang aku penah nampak sendiri . Seorang wanita yang dulunya jahildan alhamdulillah kahwin dengan seorang yang tinggi agamanya . dia berubah. aku tabik. pakai purdah lagi. dan aku kagum aku nak jadi mcm dia yang mampu berubah. TAPI ,,, yang buat aku hilang rasa kagum dan semua yang aku Admire dia tu.. bila dia up status dengan mengatakan kenapa semua orang nak bash orang berpurdah ? biarlah kalau orang berpurdah nak pakai contact lense, nak pakai fake eyelash, nak pakai mascara tebal..nak ukir kening. dah tu j yang diorang mampu buat utk melawa, untuk nampak cantik . Aku masa tu rasa macam petir berdengung dekat telinga aku. N on that time aku terus stop stalk n follow dia. why??? kenapa kau ajak perempuan lain utk berubah bukan sbb Allah?? bukan sbb niat berpurdah tu sendiri?? kenapa kau biarkan kenyataan kau tu sebagai satu ruang utk para niqabies ni terus menyebar fitnah pd diri dia sendiri?? why weyh?? serius aku rasa nak nangis kot . dan ramai la yg komen setuju dengan perempuan tadi .

ketiga, para niqabies yg dah kawin ad suami kau dah cukup cantik utk suami kau tgk sorg. kenapa kau kene kongsi dgn lelaki lain?? kau tak kesian k gan suami kau? aku paling respek Aimaan Banna. aku stalk ig dia suami isteri. sekalipun dorg bergambar bersama dan sebgai suami,, dia blurrkan wajah isteri dia . dan sebgai isteri,, yang mahal dimata suami..dia tak sekali mengupload selfie berpurdah dgn caption agama.

aku tak nak bising banyak. sendiri dah besar sendiri phm. dan ramai sgt2 yang akan bash kami yg cuba nak tegakkan jalan dorg tu. tp lastnya , ramai yg bekap si niqabies ni . aku bukan apa. aku MUAK dengan perempuan niqabies yang sebenarnya jual diri tanpa sedar. kau rasa kau mahal tapi percayalah,, kau sebenarnya lagi murah. dan kau memburukkan para niqabies yg betul2 berniqab sbb Allah. sbb kan kau yang suka selfie , org yg baik kene tempias.

Aku tak point the blame on semua niqabies. tp hanya certain niqabies gedik batak like dan nak org puji . itu j. shame on u lah. kau cek ig, search la at mana2. kau tulis niqabies dan kau tengok berapa banyak gambar dan video niqabies dok ketawa , acah2 malu, gedik, manja, buat pandangan menggoda. tolong lah. jangan sebabkan engkau,,orang lain jd bahan . jgn sbb engkau,, perempuan dipandang kotor.

dan aku agak ada yang akan kata. pergilah betulkan yg tak pakai tudung dulu. biarlah Allah tau niat.

weyh ,dari gaya pon tau kau tak ikhlas berniqab/purdah kalau kau dok up selfie j manjang. kalau tegur tau pulak kau marah.aku xnk kene kecam dengan org berpurdah sbb aku dah biasa kene kecam sbb aku
cuba nak bgtau pasal ni. ramai yg kata aku bash kaum berpurdah. no syg aku x bash
. tp sbb aku dah muak dgn kaum berpurdah yg rendah maruah . n aku rasa ramai lg yg sama pendapat dgn aku tp sbb
dah muak bila ckp n u know well how geng purdah will talk back. makanya sendiri2 faham la.

n yes,, dalam alquran xde ckp pon purdah itu satu kewajipan. ye i dah lali dgr ramai ckp cmtu
purdah x wajib pon. ala, jeles la tu tgk org pakai purdah sbb lg cntik or paling extreme i pakai purdah itu antara i dgn Allah. biar Allah j nilai . pakai purdah utk elak fitnah n bla bla bla bla

eh geli aku. mata awak tu pmpuan. mata tu mampu buat
lelaki imagine how pretty ur face . how cute u are. n
paling x sedap hanya sbb mata awak tu,, lelaki boleh imagine the whole body . eh? xbetul? try
tanya laki. depa suka yg terbuka.. atau yg ayu berpurdah. ask them laa

awak2 syg,, percayalah. kami tak hadap dengan muka awak. tp sebab kami kesian dengan mereka yg dok ngadu kenapa org bash golongan ni, pandang serong. nahh,, sebab perangai awak lah.

moga Allah bagi hidayah padi kita semua. ok? As salam.

bukan anti purdah/niqab

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply