Inspirasi

Adik aku ada teman – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Adik Aku Ada Teman

Hai korg.

Ok la ade aku 8 adik beradik..aq nombor 2tapi 6 atas semua lelakiso sebab xde anak perempuan mak aq ambil anak angkat perempuanyg nom 7 ambil bela..dalam setahun lepas tu mak aq ambil lagi sorg..korg mesti pelikkn cmne sng je dpt anak angkat..cter dia mak aq ada kenal dengan bidan yg sambut baby lahir kat hospital..so mana anak yg tak sah taraf, yang mak mereka x nk bela, yg ade konflik kekawan mak aq ni akan cari la sesiapa yg nk anak angkat..

Yang number tujuh tu kami rasa mcm adik kami sendiritiada perbezaan langsungwalaupun bukan drh daging kamiyang number 8 ni la yg psycho nyeok la aq cerita dari awalok kita gelar adik aq yg number 7 ni A yg number 8 ni Bmasa B ni lahir..kawan mak aq tu puas call org lain yg nk anak angkat x dpt..last2 call mak aq dpt and kebetulan time tu mak aq mmg tgh travel and lalu la hospital tumcm mmg ditakdirkan si B ni utk dgn keluarga kami..mak aq pon fkir ambil je lahbole si A tu buat kawan..kalau x kesian dia seorang perempuan

Si A ni dari kecil mmg mcm kanak2 biasa..si B ni fizikal dia kecil je..kalau si A dgb B sebelah2 org x percaya beza setahun sebab si A tu mcm kanak2 normal biasa..Si B ni semenjak kecil dia ni sangat mengada x nk bertatih berjalan, dok mengesot je smpi kena paksa gila2 bru la nk berjalan..mcm2 la perangai pelik dia..korg nak tahu tak si B ni masa tadika dia kena tukar sekolah sampai beberapa kali?

Kisah dia cmni..parents aq mmg agak sibuk bekerja..jadi biasa petang dia duduk dengan adik2 lelaki aku yg ade kat rumah..time tu aku da duduk asrama..masa tu kan yang si B ni main lompat-lompat dari sofa ke lantai..time tu dekat lantai tu ade bakul yg da mcm pecah jadi ade la mcm bucujadi masa dia lompat, bahagian kemaluan dia mcm terkait sikitso mcm luka laso masa tu dia pergi tandas nk buang air dia kata sakitso mak aq bawa pergi klinikdr kata ada luka sikit tp bahagian luar bkn dalamtapi klinik tu nk refer hospital besarnasib baik ayah aku fikir panjang kata x perlu bawa peegi hospital sbb benda sikit jerupa-rupanya ayah aku takut jadi kes polis..

Kan tadi aku ade cakap yang dia ni kecil je kan..so pd masa yang sama ketika dia buang air besar tah cam mana dia bole termasuk dalam mangkuk jamban duduk tu kaki dia mcm terkepak la so lebam bahagian sensitif tuprnts aq x tahu pon..time tu dekat tadika si B ni suka tarik perhatian orgso dia ni ckp dengan cikgu nak buang air..pastu dia kata sakitbila cikgu dia cek ade kesan luka dan lebam, cikgu tanya dia kenapa dia x nk ckp dan buat reaksi mcm takutso cikgu dia saspek mesti ade something bad happened dekat rumah

kelam kabut cikgu call mak aq suruh dtg sbb kata ini bole jadi kes polisseolah2 adik2 aq yg ade kt rumah rogol dia laberderau darah mak aku..bila tanya punya tanya bru dia cerita lebam sbb apa luka sbb apa..selepas tu dia kena pindah ke tadika PASTIbiar dia didedahkan sikit dgn agama niKat PASTI pon lepas beberapa bulan ustazah di jumpa mak aq cerita perangai si B nidia kata si B ni bru 5 tahun tapi cm bernafsu budak perempuan 15 tahunkorg bygkan masa dia kat skola..ade mcm abg2 pelajar hntr atau ambil adik mereka yg handsome2dia bole ckp ee handsome nye mamat nipernah satu kali tu ustazah ni bru bertunang pastu dpt la beg tgn pemberian hantaranustazah dia bawa si B ni boleh tegur eee x malu bawa beg tgn pula hari ni..ustazah dia ckp kena hantar ke sekolah agama sbb perangai dia bkn mcm kanak2 biasa

Mak aku bela adik-beradik xde pilih kasih mana punsemua sama ratatapi Semenjak kes yg dekat tadika lama ni mak aq mmg benci gila dgn si B ni..sebab mak aq nmpk dia bole jd fitnah dlm keluargaso mak aq mmg direct ckp kat B status dia anak angkat sumejd si B ni pula dia suka mengadu dumba mulut dia pun suka buat cerita bebukanko bygkan si B ni dr kecik dia keletah bercakap x de pelat pon cm bebudak lain cm ade bnde lain dlm bdn dia..

Ni pula cerita dia masa dekat sekolah rendahmasa awl2 sekolah dia slalu buat perangaiantara perangai diadia suke paw2 kawanbila kawan2 da x layan dia paw cikgu pulacikgu sampai Kena ngadu kat ibu bapa aku..dia slalu ckp parents aq x kasi duit lahmasalahnya prnts aq kasibila cikgu kata nk jumpa parents aq dia kata parents aku bz, xde masa nk jumpa cikgu2 semuapadahal bole je kalau nk jumpa, sampai lepas sekolah cikgu yang kena cari parents aq masa nk ambil adik akutime tu baru tahu semua benda sbb perangai si A dgn B ni jauh beza walaupun adik beradikpastu dekat sekolah dia mcm x nk blaja langsungikut mood dia..suka hati dia je nk pergi berjalan mana2 spnjg sesi p&psampai pengetua tegur diadia mnjwb kau ape sibuk hal aku? Korg bygkn pernagai dia yg cmni smpi kaunselor pon mls nk lyn and dia suggest kat parents aq bawa si B ni pergi psychologist sbb dia ni mmg pelik dr kanak2 yg pernah kaumselor sekolah tu jumpa..

Si B ni juga kuat mencurimak aku ni ade buat bisnes so beg tgn tu sentiasa ade duitdia slalu mencuri..skali dia ambil note RM50mak aq kekadang perasan gk duit short..tpi mngkin ade pki duit x perasn..so mak aku diam kn la smpi cikgu call mak aq ckp dia bawa RM50mengamuk gila mak akupastu semenjak haritu mak aku larang dia naik tingkat atas rumah nidia kena duduk bawah..tapi bila malam dia akan tidur dalam bilik mak akudia still buat lagi kerja tuyg peliknya malam gelap dan dia tahu cmne nk curi dr beg tgn mak aku and curi nilai yang besar cm ade benda yg guide diakantoi lg skali mmg teruk mak aq mengamukduit aku pun dia pernah curi gkdia ambil duit dari tabung aku senyap2masa tu tabung aq penuh duit syilingyg besar je dia ambil..yg 50 sengeram gk aq masa tunaik angin..

Kan mak aku denda dia kema duduk bawah kan?so rumah aku ni tv semua kat atas jd kt bwh tu mmg xde org sgt..korg nk tahu apa dia buat?selepas beberapa minggu kitorg cm ade bau masam tau dekat rumahso kitorg fkir maybe ade stokin busuk ke ape..so kbtln time tu nk raya mak aq time tu outstation so dia pesan kat ayah aku..karpet kat rumah tu angkat g hntr cucikorg tau x ape yg kitorg jmpe dekat bawah karpet? Kitorg jumpa tahi..korg bayangkan TAHI bkn satu spot tpi banyak gilabukak laci yg ksomg ade tahidekat lngsir ade kesan dia lap tahi diatime tu mmg menyumpah gila..setiap sisi karpet ade tahirupanya bau masam yg kitorg hidu tu dr tahi dia bawah karpettu tanda dia nak protessbb kena denda dgn mak aqtime tu mengucap la banyak2korg bole fikir x wajarkah tindakan budak yg berusia 8 tahun cmni?mcm ade benda jahat kn yg pengaruh dia?

Ade gk time tu mak ayah aq pergi overseasand abg2 dia dkt asramaso adik2 aku ni mak aq hntr tggl dekat rumah jiran ngn kawan2 dia suh jaga..korg bygkan semua ckp kalau nk hntr jaga A diorg sngguptp kalau B diorg x snggupperangai si B ni mcm ade org tua dlm bdn dia jiran aq ckp

Panjang pulak cerita akusnanye banyak lagi pernagai pelik dia yang kalau aku cerita korg akan kata pelik dan mcm cerita ni cerita rekaan sbb adik aq tu skrg bru drjh 3tp perangai dia haih

Ok la lama2 mak aq da tak tertahan mak aq cuba bawa pergi berubat..ade la sorg tuboleh kata handalmak aq berubat x bawa pon adik aku..just bagitahu namaorg yg berubat tu mrh mak aqdia kata kenapa ambil si B jd ank angkat? Si B ni pembawa bala dlm keluargadia siap gelakkan mak akutukang ubat tu dia siap boleh cerita dgn detail yg kami ambil dia kat hospital manamak ayah dia speayah dia buat apamak dia ponpdhl mak aku x cerita pon semua tu

Tukang ubat tu kata dekat dalam bdn adik aku ada dua benda..satu nenek tua masa dia bru lahir mmg da adex tau la saka dr turun temurun kelagi satu jembalangtime tu kwsn rumah aq hujan lebat petir menyambung dia dtgkita mana la nk perasan kanso perangai dia yg pelik2 ni benda2 tu la yg ajartukang berubat tu ade la bg cara2 berubat tp bkn la dgn cara yg bukan2dia siap kata kalau berubat x berubah, bawa adik aku jumpa diadia nak berbual dgn benda dlm bdn si B tu..tp selepas berubat tu nampak la perubahan skitalhamdulillahkepada sesiapa yg baca nidoakan lah yang baik2doa supaya adik aku si B ni jd seperti kanak2 normal yang bisa yethank youyang mana kata nk kata cerita aku ni rekaan percaya lah ni semua dari kisah benaryang aku alami sendiri..

🙂

Nota: Tolong tulis elok-elok sikit ya. Dah besarkan. 🙂

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply