Semasa

Hanya taat perintah Allah, itu rahsia nenek usia 116 tahun

Perkongsian

[IMG]
[IMG]
NIK (dua dari kanan) bersama Fatimah (kanan), menantunya, Zaini Abdullah, 43, (kiri), cucunya, Najiha Mohd Nong, 27, dan dua cicitnya di rumahnya di Kampung Mak Chili Paya.

Chukai: Warga emas istimewa di Kampung Mak Chili Paya, di sini, tidak mempunyai sebarang rahsia hingga usianya mampu melebihi satu abad serta menjadi manusia tertua di Terengganu, melainkan sentiasa taat dengan perintah Allah, tidak tinggal solat dan puasa, di samping menjaga amalan wajib lain.

Nik Abas yang kini berusia 116 tahun, mempunyai 10 anak berusia 52 hingga 80 tahun, 80 cucu dan 60 cicit, berasal dari Kuala Ibai, Kuala Terengganu, itu turut menjaga makan dan minumnya dengan mengelakkan mengambil bahan berkarbonat serta mengandungi kimia.

Wanita itu juga masih mempunyai daya ingatan dan tahap kesihatan yang baik, selain mengalami masalah pendengaran serta tidak lagi dapat berjalan kerana mengidap gout.

Dia yang kematian suaminya, Awang Mat Jin pada 1986, kini tinggal bersendirian di rumahnya sambil dijaga enam anaknya serta cucu secara bergilir-gilir.

Nik yang mesra dengan panggilan Tok itu berkata, dia melakukan pelbagai kerja ketika usia mudanya untuk menambah pendapatan keluarga.

Menurutnya, menjahit tilam kekabu memberi pendapatan utama kepada keluarganya kerana sentiasa menerima tempahan daripada orang ramai.

Katanya, sebagai orang kampung, dia turut mengambil upah menjahit atap nipah, membuat keropok dan juga menjual hasil tanaman seperti sayur untuk menambah pendapatan.

“Hasil semua kerja itu dapat juga membantu meringankan beban arwah suami Tok yang waktu itu juga buat macam-macam kerja termasuk cari kayu bakau.

“Mungkin hasil kerja kuat itu juga yang membuatkan Tok sentiasa kuat dan sihat, walaupun semakin berusia masih juga berupaya berpuasa penuh setiap kali Ramadan,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini, semalam.

Turut berkunjung ke rumahnya itu Pegawai Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah Kemaman, Mohd Fadzli Ismail.

Sementara itu, anak keenam Nik, Fatimah Awang, 61, berkata, ibunya mempunyai prinsip hidupnya sendiri iaitu lebih suka berdikari walaupun dia tidak dapat berjalan, tetapi tetap mengengsot tanpa bantuan orang lain untuk ke tandas serta mandi.

“Kami semua mempunyai 10 adik-beradik dan dua sudah meninggal dunia manakala dua lagi berada Kuala Berang serta Bukit Payung, manakala saya bersama lima lagi adik-beradik yang tinggal di Kemaman inilah bergilir menjaganya.

“Kami enam beradik yang tinggal berdekatan bergilir sediakan makanan dan mencuci pakaian untuknya,” katanya.

Menurutnya, dia bersyukur walaupun ibunya itu sudah mencecah usia 116 tahun, ingatannya masih baik serta tidak nyanyuk seperti sesetengah keadaan yang dialami orang lanjut usia.

“Tidak susah bagi kami adik-beradik menjaganya kerana prinsip hidup ibu sendiri suka berdikari dan tidak mahu menyusahkan orang lain,” katanya.

Sementara itu, Mohd Fadzli berkata, pihaknya mengesahkan maklumat yang diterima bahawa Nik adalah manusia tertua di Terengganu.

Menurutnya, pihaknya juga akan mencalonkan wanita berkenaan sebagai Tokoh Warga Emas Tertua sempena Sambutan Hari Warga Emas Peringkat Kebangsaan 2016 yang bakal berlangsung di Bangi, Selangor tidak lama lagi.

“Ketika ini, JKM turut meluluskan bantuan bulanan sebanyak RM300 sebulan kepada Nik bagi perbelanjaan hariannya, selain warga emas itu sendiri masih dijaga anak-anaknya,” katanya. – Metro

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply