Inspirasi

Pemanis mulut – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Pemanis Mulut

Assalamualaikum and hello semua yg baca. Thank you so much admin sebab tolong impress kan perasaan aku. Aku president dalam class tp aku rasa macam aku lah hamba. Kenapa eh? Baru2 ni aku ada handle satu event. Event besar included staff and student.

Aku study kat Pahang. Tapi aku stay KL. Event yang aku kena handle tu totally dibebankan atas kepala aku, goyah kaki aku dek kerana beratnya. Dua bulan jugak aku cari hall kat kuantan ni. Gila kau aku bukan org sini, aku cari hall yg terbaik via google je. Then aku call, ada yg cakap ada org lain dah locked date tu, ada yg cakap tak muat dan mcm2. Macam2 usaha, aku usahakan tanpa satu pun pertolongan dr classmate.

Settle pasal hall , siap sell marketing dia janji macam2 lg. Fuh leganyaa aku. Then bila dah settle hall aku settle kan makanan, hadiah, gimmick and macam2 lg. Aku masih kuat berdiri di atas kaki sendiri. Aku dah mintak tolong classmate. Tp diorang jenis yang sambil lewa. Sorry to talk lah, aku bukan nak angkat bakul sendiri tp aku mmg if I do something, I will do the best.

Yang gimmick aku punya lah semangat mintak tolong event planner buatkan style2 gempak gila. Aku carikan audience aku artist. Aku buatkan video. I spent my time to much, to settle all of that. Sampai exam final aku tak fokus. Dengan puan2 push aku macam2. Aku dapat rasakan lecturer2 aku percaya yg aku boleh buat yg terbaik.

Malam before final exam, I got message. Yes, from my besstie classmate. Sorry aku taknak ada kene mengena dengan event tu, taknak masuk campur langsung! Ok aku cuma terkilan, aku biarkan die bersama bluetick. Aku cuba relax, aku buat tak tahu even aku down down down down down! Aku cuba habes kan final aku sehabes baik sebelum fokus pada event tersebut . Hati sape tak retak kalau membe kau sendiri macam taik perangai.

Tiba time event aku cuba bertenang. Semua hal aku dah settle dengan baik. In shaa Allah everything gonna be smooth. Cuma tinggal organiser catering tu je untuk settle kan susun meja kerusi dan hias makanan.

Jam menunjukkan pukul 7 malam. Majlis start 8 malam. Kerusi tak susun meja still terabur nak bagi makan untuk 1000 org kot. Kau masih tak ready, kau nak serve sorang2. Tapi no action either movement. Teamate organiser catering tak boleh di tegur, anak muda perasaan nya baran. Weh fahamlah aku tegur sebab risau yg dtg event ni staff vvip kalau setakat pelajar kau buat acah2 takpe. Sell marketing punya promote macam2, eh mmg mulut saja manis kaki tak berjalan.

Aku paling bengang masa nak buat perasmian majlis. Majlis ni agak rasmi actually, organiser janji nak bg kek. Aku call start pukul 7 lg tye kek mana. Still cakap sabar sabar sabar. Sampai lah 5min sebelum pukul 8 aku call lg sell marketing tu. Guess what die jawab? yang awak kalot sangat kenapa, kan ada 5min lg

Eh kau bodoh ke apa. Kau janji everything dah settle before 8pm. Ni bukan kenduri kahwin, ni majlis agak rasmi. Yang before ni sebelum aku buat payment semua kau boleh buat. Sekarang apa kau buat, kerusi meja tak habis susun lg. 5minit sebelum event kau still tak boleh setup pape.

Pukul 8.15pm aku call lg tye kek. Cakap otw pulak. Aku balas youre going to ruin my event! Sambil menjerit kecewa. Frust gila kot aku. Aku dah habis kan banyak sangat masa untuk fikir kan mende ni. Aku rasa looser nya aku boleh percaya sell marketing hidup2. Arghh, trust me semua org akan salah kan aku lepas ni.

Lepas beberapa jam baru kek sampai. Masa tu actually mmg vvip dah tunggu depan entrance kira macam aku slow talk suruh tunggu kejap. Aahhh tebal kot muka. Nak cerita mmg panjang lg. Kau tahu masa emcee menjemput para tetamu makan. Satu habuk pun xde atas meja. Shit manegement kau ni! Aku and classmate yg tolong serve kan sorang2.

Aku depress. Salah aku ke semua mende jadi teruk? Aku plan punya lah cantik. Tp ini yg jadi. Kepada sell marketing jangan sebab nak sell kau sanggup terima macam2, sanggup claim yg kau cukup hebat boleh dapat kan 5 6 event dalam satu masa. Kalau event tu huru hara macam td, mana kau belajar QA kepuasan pelanggan. Hm kecewa.

Kepada classmate sorry kalau markah korang low sbb aku. Aku dah try yg terbaik. Aku dah merayu rayu kat kitchen suruh diorang cepat. Aku siap menitik air mata kecewa organiser buat kita macam sampah. Sampai vvip pun nak lari. Aku mintak maaf sebab tak dapat handle dengan baik. Walaupun aku dah cuba. Pada mulanya aku salah kan organiser catering. Aku tak lekang maki mereka. Aku lupa yg janji kan macam2 tu sell marketing pemanis mulut pusat terjojol tu. End up memang salah aku, aku tahu ia tetap akan jadi salah aku. Paling teruk yg aku pernah buat. Aku down! Sorry everyone.

Korang fikir lah apa kesimpulannya? Mungkin kesimpulannya aku mmg tak pandai handle anything. So sorry, aku saja nak luahkan perasaan sebab aku taknak luah kat parent taknak mereka risau.

Mrs H

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply