Inspirasi

Cara aku cari kerja – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Cara Aku Cari Kerja

Hi . Memandangkan sekarang musin fresh graduated bertungkus lumus cari kerja ke hulu ke hilir . Aku nak bagi pendapat komen atau pandangan aku sikit dari apa yang aku Nampak lah . Eleh cakap macam orang tua pulak sedangkan aku baru 22 tahun okay. Muda lagi . Aku pun dikira fresh graduated jugak baru habis belajar bulan 7 haritu konvo pun belum lagi . Bukan nak riak berlagak ke apa tapi aku dapat kerja bulan awal bulan 8 . Sebulan jugak aku mengangur . Okay lah kan . Oh aku bukan budak yang aktif masuk macam macam kelab zaman university aku jugak bukan belajar pandai sangat . Aku pun pelik kenapa aku dapat kerja mungkin rezeki aku kut . Tapi harini nak bagi tips lah sikit macam mana nak cari kerja okay.

1.Jangan demand sangat kawan kawan .

Demand boleh jadi macam macam segi demand gaji lah , demand position lah , demand negeri lah . Ramai kawan aku nak kerja negeri sendiri sebab tak berani nak stay jauh dari family. Helloooo guys . Korang nak kerja tapi tak berani . Aku pun tak boleh nak tolong . Yang tak leh blah nak pergi interview sorang sorang tak berani . Aku dari negeri aku Perlis gigih datang KL ( sebab byak job ) sorang sorang stay hotel lepas tu pandai pandai lah gi interview naik public transport ( jimat sebab bila dapat kerja lagi banyak duit nak guna) . Kalau ragu ragu sekarang zaman IT google ja lah . Dan susun interiview korang dekat dekat macam aku buat 3 iv terus sekali datang KL jadi jimat okay. Yang aku tak boleh yang demand gaji 3000 tapi takde working experience. Macam aku sebenarnya gaji aku 1500 je tapi dah kerja 3 bulan gaji pun naik jadi 2100.

2.Resume memainkan peranan okay kawan kawan

Janganlah buat resume yang serabut nak mati yang semua benda korang nak letak . Tak perlu lah nak masukkan kelab kelab yang korang join zaman sekolah . Okay lah kalua upper form tapi kalua lower form dengan zaman sekolah rendah pun nak masukkan . Agak agak okay .Paling baik ialah resume yang padat tapi simple . Contoh letak working experience letak je nama company , position tahun berapa takyah nak explain tu kerja buat apa .

3.Silalh buat follow up dengan company yang nak di-interview

Follow up sebelum buat interview, tanya lah pukul berapa semua , lepas tu sehari sebelum interview kol balik buat confirmation sebab kadang kadang boleh tetiba postponed susah pulak nanti . Lepas interview buat lah letter thank you cakap sebab luangkan masa interview korang . Baru Nampak gigih sikit nak cari kerja . Cara korang greet people pun penting . Jangan lah kol cakap hello terus . yang takleh blah yang cakap macam macam tapi nama sendiri tak cakap . Alahai .
Penat membebel nanti lah aku sambung lagi cerita .

Nana

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply