Inspirasi

Terkilan – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Terkilan

Asslamualaikum wbt. Tenkiu pd admin kalau siarkan post aku ni.
Aku banyak baca kat cnffsion kat sini ttg kerje sebagai operator etc, aku ni kerja kat satu retail store famous gak kat Malaysia, rasa sume tahu kot lau aku mention store ni.

Ok aku nk cite ttg customer. Yes mmg customer always right yes aku kuli jee sbb tu korg leh wat mcm mcm. Cerita aku strt bile ade cust luar negara cth Singapore dtg beli barang atau apa apa, ok ni bukan nk racist ka pa, tp ni mcm menyentuh hati aku. Yer aku bodoh, sekolah tak tgi, tk reti sgt ckp omputeh. Nk jadikan cerita, dia dtg dgn wife dia n anak laki dia. Wife dia sgt baik k. Dia beli sumtg yg kiteorg kene explain klo dorg tak faham, ok even aku bodoh tak pndai omputeh, tp aku paham dorg ckp pe, aku try ckp omputeh utk jelas bnde tu sekian sekian, walaupun ayat aku berterabur smpi ke paris, tp aku cnfident utk ckp, cnfident tu penting k haha. Nk jadikn cerita, sume da sttel, aku da cashkan sume dia punya, pulang balnce aku ckp tenkiu sambil senyum. Dan dia kau tahu dia cakap apa? Dia ckp omputeh k, aku trnslte kan, english u sgt teruk, smpi i tak paham, i org singapore, i tak paham bahasa melayu, u bla bla (dgn muke tgk aku ats bawah dlm keadaan mghina) depan org ramai k. Aku still senyum, bini dia cm da serba salah, dia still nk hina taknak stop, smpi bini dia tarik dia utk keluar. Ok gini, lau aku omputeh ke laut pon ape hak kau nk hina depan org ramai kan?

Okay second. Store ni bershft. Tiga shift pagi petang malam( of cos korg tahu ni store ape kan) aku shift petang balik 11 mlm. Nk dijadikan cerita, da pukul 10.15 mlm cmtu, kurang 1 jam nk balik. Selalu kiteorg prepare nk balik wat bnde yg ptut kerja sebelum kau end shft. Aku duduk tepi gn kawan aku main fun. Yes kiteorg main fun, dia laki sorg, aku tak sure dia org mana tp yg pasti MELAYU. Dia berpusing2 dlm store just amik brg satu dua letak pusing2 lagi. Setiap kali dia letak barang, aku akan pergi ke dia smbil tersenyum. Muke dia sngt sombong k. 3 4 kali dia cm acah acah duk kat kaunter nk bayar, bila aku g dia blah. Aku sabar. Lastly, aku duduk sbb aku da letih, kurang satu jam nk balik, dr siang kau dah pulun wat kerja ann, lagi lagi tmpat aku keje ni xd specific rehat sejam ka apa ka, kau nk rehat makan, rehat makan tu jaa (ketara sgt tempat keje aku ni annn haha). Okay sambung cite, dia last amik roti diri kat situ rasa bru sekejab tak smpi 1 minit. Dia pgl terus dia ckp. Main fun jer, saya nk wat report kat hq aku cm okay aku senyum lagi serve mcm biasa, aku tk tnjuk kan reaksi nak mara ke apa ka,muka dia still tak puas hati, dia usha jee muka aku mybe dia nk tgk laaa, aku berubah ke tak kurang hajar ke tak gitu laa, tp tak aku still snyum wat cm biasa, dia berulang kali ckp nk wat report report report, bila dia tgk aku still snyum, dia tk puas hati, terus mintak resit. Di stiap resit ade nama staff yes tu nama aku, dia dpt jee dia tguk nama stff dlu, aku snyum, dia tnya nama manager aku, aku jawab dgn baik.

Ya Allah encik walau siapa pon awak, awak ttp hamba Allah yg takda apa apa kat mata Allah, maybe awak de pangkat yg besar kat dunia ni, smpi salah sikit kami en nk gunakn kuasa awak utk tindas org bawah. Tp awk kene igt encik dgan pngkat besar awak, takan membantu awak utk ke syurga Allah, kenapa awak seorng Melayu, sy sorg Melayu, kenapa sampai nk perbesarkan hal yg sememangnya kecik, hmm kami tahu salah kami, tpi kami tk bersikap biadap dgn encik, jgn guna kuasa besar encik untuk tindas kuli bawah yg tiada apa apa mcm kami. Point aku kat sini, kita manusia, saudara sama islam, tk perlu guna kuasa kau utk tindas saudara sesama kau, walau tgi mana pun kau berdiri skrg, kenapa kau tk pernah ingt kau di atas skrg, dan semestinya kau pernah jadi org bwah seperti aku ( aku kuli capok ja). Dan awak Mr Hebat Omputeh, kami tahu kami bodoh, tk pndai mcm awak, tp kami berusaha utk serve awak dgn cara terbaik, apa laa salah awak ucap terima kasih tnpa perlu menghina org bawah mcm kami. Dgn ucapan Terima Kasih, akan wat budak yg keje kat kaunter mcm aku rasa happy di hargai dlm sehari tu, aku tk tipu sbb aku kat tempat tu sekarang. Jgn hina kami, jgn lakukan kami mcm kami takda perasaan. Terima kasih.

Akak Kuli

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply