Inspirasi

Google dulu sebelum tulis – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Google Dulu Sebelum Tulis

Kebelakangan ni aku tgk ramai org screenshot dak dak wicet punya moments, gelakkan betapa kelakarnya bahasa Inggeris yg mereka tuturkan.
To be honest, masa mula2 aku baca, aku rasa kelakar. Tapi bila dah berlambak sangat benda seumpama itu, aku jadi marah. Marah dekat kedua2 pihak: yg post moment tu and yg post screenshot.

Aku jadi pelik.
Mudahnya nak jadi terkenal sekarang kan? Post benda mcm tu, poof!
Kau akan dikenali serata alam Facebook.

In a way, melalui pandangan mata aku yg bukanlah expert ni, theres nothing to shout abt your broken English. Kenapa nak dikenali for the wrong reasons?

Kita manusia sentiasa diberi peluang: dalam apa jua bentuk.. dalam kes pos bahasa Inggeris yg tak standard ni, aku yakin, kita ada peluang utk google dlu perkataan, sebelum kita ambil keputusan utk post.. zaman IT kan, kita tak perlu selak kamus tebal tu utk cari perkataan satu persatu lagi.. type je di Google, Insya Allah, dapat la perkataan yg kita nak tu..

Learning took place not only in class, with the presence of a teacher. Anyone can be your teacher, so why dont we educate ourselves to educate US first? Self learning. Jangan bergantung harap pada manusia.. because if you did, you will end up blaming human for whatever that might have gone wrong with you..

Miss M

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply