Inspirasi

Sayang anak, tangan-tangankan – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Sayang Anak, Tangan-tangankan

Assalamualaikum admin..

Sy nk luahkan perasaan sikit ni..
Nak bagi pembaca2 faham ape sy lalui & utk kita sama2 ubah cara jaga anak,syg anak..

cerita ni psl adik ipar sy..kami duduk 1 rumah dengan mak ayah mertua termasuk adik ipar sorang ni,perempuan..jgn sebut psl kenapa tak duduk sendiri ye..rumah ade tapi fikirkan kesihatan mertua & diamanahkan menjaga rumah bila mertua tiada..utk info mertua sy ni suka travel sana sini & suke blk kg..jarang jugak la ade kat rumah ni skrg..

ceritanya mak ayah mertua sy ni manjakan sgt2 anak perempuan yg baru habis belajar kolej..bayangkan dari sekolah duk keluar melepak smpai pukul 3pagi baru blk rumah..kalau jumaat & sabtu mlm langsung x blk..sy tgk mil ngn fil ni langsung x kisah..suami sy la yg berjaga mlm dulu2 utk tggu adiknya blk..smpai x lena tidur..1 hari suami dah x tahan sbb kantoi gamba adiknya kat rumah bf..berdua ke x wallahualam..blk rumah kena la libas,herdik ngn suami sy..mil terus terkam suruh hentikan then marah suami sy mcm2 dpn adik perempuan tu..tp die yg keluar smpai lewat pagi x kena marah apa2..

kemuncak marah suami sy bila si adik kantoi mencuri barang kemas sy..2 hari x blk rumah..mil gantikan duit utk gantikn barang kemas yg dicuri tu utk x nk panjangkan cerita..saat tu suami sy bersumpah x kn ambik tahu lg psl die..tp smpai skrg suami tetap bangun intai2 bila adik x blk lg..sy kadang x phm ngn mil fil sy ni..x risau ke jd apa2..

kenapa takut sgt menegur sampai anak makin menjadi prangainya..duit setiap hari dihulur byk2..bayangkan masa skolah tiap hari hampir 50 tinggalkn kat si anak seblum pegi keje..sampai anak dah mula kerja skrg ni duit tetap dihulur mcm biasa..bg sy tu punca lg seronok die keluar smpai lewat pagi..tp yg pelik masa sy belum kawin ngn asben dulu2,keluar pi mkn,kul 10 mak die dah call bising2 suruh blk..akan kol selagi x blk ye..dlm hati bagusnya parent die ni jaga anak..bila da hadap sendiri,hurmmn..bab hp? Bertukar yg canggih2 mcm x de harga,yela org agak berada..semua yg nak mak ayah bagi tp sampai musnahkan diri anak..

bab berpakaian ni plg menarik nk kongsi..bayangkan keluar rumah dengan skirt pendek,seluar pendek..baju x yah ckp la lengannye kemana..mak ayah tgk tp x mampu halang..just tegur apa pakai mcm ni..terkedek2 keluar pakai centu..ko rasa?..masa kat kolej tu ade la pakai tudung kejap..kalau family caca marba xde la kisah kn..tapi ni mil fil sy ni org kuat agama..imam surau..mil plak memang kat sejadah je kalau kat rumah..pakai sah2 la mcm uztaz uztazah kn..tapi kenapa mcm x de usaha nk mencorakkan anak..sy tahu dlm hati diorang runsing fikir tp kenapa takut bertindak?..makin lama dibiarkan lg menjadi-jadi..nak salahkan siapa?..agak2 kemana die pergi sampai 3,4pagi?..

ok ni bab kebersihan pulak..korang tahu x bilik die cane?..kandang kuda lg bersih kot..malasnye ya rabbi..die siap bleh tido lena sampai tghari dgn bilik baju kepam bersepah atas lantai..barang2 penuh sampai bilik xde ruang nk pijak..plg best die tido ngn haruman2 kencing n berak kucing kesayangannye..kami kat rumah tamu pon bleh hidu busuk tp die tido lena?..yela da berkompang sampai 4am mana x penatnya..sy ni mmg alah ngn bau kucing apetah lagi berak kencing..so mmg bilik tu xde la sy mop..kadang2 ade la mil mop..nk harap die?..tggu mlm 1 suro jela..masak?..die rela tahan lapar tunggu sy masak masa blk keje..die akan tidur je sepanjang tu..nk tgk die masuk dapur?..utk mkn jela..pinggan cawan pon kami basuhkan..rasanya goreng telur pon x reti..muka cantik tau..sy ulangi die memang cantik..bf bertukar2..umur 22 ikotkan x lama lg da leh kawen..tapi layak ke kawin kalau perangai puaka centu?..kalau kawen ngn vvip bleh la kot buat perangai lagu tu..kadang otak ni jahat ok die ni isap batu ke ape..siang membuta..so mak2 di luar sana termasuk sy sndiri,asuh la anak betul2..syg tp tegas x salah..dr jadi benda bkn2 sape nk tanggungjwb..bab berpakaian tolong la tegur..jgn la smpai melampau sgt lagi2 kita org ade ajaran agama yg bagus..malu kn jiran tetangga tgk anak x ikut corak kita..

sy ni benci tu x de walaupun x leh lupa psl curi barang kemas tu..tp fikiran x lepas2 dr fikir psl die..syg org cantik2..mil fil dah x sihat sgt..nnt kalau dah x de sape lg nk tengokkan kalau bkn kami laki bini..kalau ada anak2 lain tegur adik beradik sendiri yg buat salah,kita sebagai mak ayah jgn melenting semata2 nk menangkan anak yg salah tu..sape lg nk tegur selain keluarga sendiri..nak ke kita dipersalahkan dlm silap mendidik anak..semua org syg anak..tapi syg cara mcm ni cuma menghancurkan hidup anak2..& korang sendiri yg bergelar perempuan tu, x nk panggil anak dara ye..tolongggg la jd mahal sikit..ko nk hidup enjoy sampai bile?..org duk sibuk risau ngn mslh dunia,ko happy2 mencucuk bintang..kebersihan tu jaga..jgn muka je cantik..kalau org luar masuk bilik ko,aku taubat diorang takkan jejak kaki lg rumah nitolong hargai org yg syg ko..fikir kesihatan mak ayah yg kurang mengizinkan tu sebelum buat apa2..fikir dosa pahala..

Kakak runsing..

Kakak runsing

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply