Inspirasi

Apa cara terbaik untuk kembali pada dia – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Apa Cara Terbaik Untuk Kembali Pada Dia

Assalamualaikum.Thank you in advance for approving my confession. Lots of things happen to me, not lately but since my second year lagi. I lost, i lost myself. Aku cari tapi still tak jumpa. Haluan hidup kerap2 bertukar, aku jadi tak tetap pendirian. Of course kembali pada Allah

Itu yg aku buat, aku cuba tapi entah. Macam tak boleh. Dah pernah pergi umrah, early of this year. Tapi bila balik Malaysia, still committing the same mistake. And I notice that, all of the changes happen since my second year, when i meet this one guy. Lots of things happen. Dari sini aku start lupa diri.

Im not who i used to be. I change, a lot in a deviated way. Aku cuba untuk berubah tapi rasa kosong sangat. Solat tak rasa apa. Ramadhan lepas, almost setiap hari gi solat terawih. Tapi sampai rakaat ke 10 or 12 je sebab aku rasa bosan/kosong solat tapi tak rasa apa. So aku berhenti then solat sendiri dekat belakang, aku buat solat taubat, hajat and istiqarah. Aku doa sangat kalau Allah boleh bagi hidayah, tunjukkan aku jalan yg betul. Still tak rasa apa, solat tu berlalu macam tu je. Kadang aku rasa nak give up and asking myself, kenapa Allah taknak bagi hidayah tu? Aku nsk berubah. Tau, tak patut aku persoalkan semua tu. Mungkin hati belum cukup ikhlas, mungkin buat dengan mengharapkan balasan. Aku cuba jugak bangun tahajud, susah sangat. Rasa mengantuk sangat, then tertido kadang sampai terlepas subuh, then whats the point aku buat solat sunat tapi yg wajib aku tinggal? And aku sedar hubungan aku dengan manusia pun makin jauh 🙁

So, please can someone tell me how to worship him in a proper way? Aku penat, aku penat duduk dalam keadaan jaahiliah ni. Aku bukan aku yg sekarang. Study rasa semakin susah, rasa makin malas nak solat. Time cfs, balik je kelas terus bukak buku, solat gi surau. Malam aku kol mak aku then sambung study sampai tertido. Around 3-4 am slalu terjaga then aku buat solat sunat then study. Im feeling so blessed at that time. He ease me, aku tak pandai baca quran macam korang. Boleh baca tapi tak lancar, katam quran pun belum tapi tiap hari aku try bukak baca, dengar mp3 then follow balik 2-3 kali then baca maksud. Walaupun tak reti sangat, tp aku rasa mudah. Sekarang nak bukak quran, susah sangat, rasa takda masa. Aku dah jauh, jauh sangat dengan pencipta.

Aku kadang bukak jugak iium confession ni, jeles nyaa bila baca diorang solat, tahajud, solat dhuha then semua dapat. Aku, aku tak reti macam mana nak betul2 beribadat pada Allah. Ajar aku, macam mana nak solat dengan sempurna. Macam mana nak kembali pada Allah. Macam mana nak kuatkan iman supaya tak kembali pada maksiat2 tu lagi.

Selalu, if solat sunat aku akan solat taubat, tahajud, hajat or istiqarah selagi gus jee, then baru aku doa. Bacaan dalam solat aku tak biasa baca surah. Takbir then terus al fatihah. Memg dari dulu aku buat camni sebab tak banyak hafal surah and mudah. Please, ajarkan aku cara nak solat dengan sempurna, apa doa yang korang selalu mintak dri Dia or cara nak meminta. Kalau boleh, tolong share link dekat confession ni. Aku save post. Selalu aku baca kesan dari solat2 sunat yg korang buat. Tapi kali ni boleh tak ajarkan macam mana nak solat semua tu. Setiap solat kena berdoa dulu then sambung solat ke macam manaa? Tolong share please. Aku penat sangat berada dalam keadaan jahiliah ni.

Terima kasih dan semoga Allah permudahkan kalian.

Nema

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply