Inspirasi

Tanya: tip belajar pantas bahasa inggeris – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Tanya: Tip Belajar Pantas Bahasa Inggeris

Assalamualaikum semua..tak pasti karangan ni akan disiarkan atau tak.Kalau ya,terima kasih.First of all,Saya bukanlah pelajar mana2 IPT kat Malaysia ni sebab sy masih bersekolah.Saya cuba ajukan pertanyaan di IIUM Confession ni sbb di sini ramai akak2 abang2 belia2 yg bijak pandai.Lagipun saya tak jumpa page Confession cegini kat tmpt lain..

Okay,jd sebenarnya nak bertanya.Macam mana orang boleh pandai english.Tak kisahla menulis atau bercakap.Saya jealous betul dgn Melayu yang pandai english.Bukan jealous dengki tau..jealous sbb adore giler..haih x tau nak cakap macam mana. *sorry kalau sy guba wicet english (bad english) hrp2 fhm.At least Im try..kalau salah betulkn di ruang komen.

Saya antara pelajar cemerlang disekolah..tak pernah dapat no lebih dr 3tp sy x pernah A dlm english.since im srudying in secondary sch,I never get an A.Kalau dapat 77 tu pun bersyukur..tp x pernah pulak C..tp kalau bahasa arab boleh pulak A..hmm maybe sbb bahasa Arab dia madih level jawapan ade dlm buku teks..so hafal jelah..haha
*info: A 85+ , B 70+

Tapi korang boleh bygkan tak orang2 laib markah diorg bape even me yg top3 dln tingkatan pun english teruk.menulis tu ok lg..tp kalau brckp perghh mmg sy sorg je fhm! Ceh!

Sy bukan tak bersyukur dpt B tu..tp yelah kalau boleh nak lah dpt A juga.Takkan tunggu SPM baru nak A kan? Tu pun kalau dpt~ hmm.lagi2 dpt parents jenis paksa dpt markah boek2..kalau dpt B tu..pergh seksa gila nak ckp kat parents..huhu

Ok dh lari tajuk..so nak tanya la kpd akak2 abang2..mcm mana korang boleh tulis n speak english.Sy nj ada juga try speaking dgn kawan2 meskipun hancurr..try to read in english..but yeah..seksa gila..perkataan baru mmg susah la nak ingat! Sy ada juga bergaul dgn foreigner n cuba type in english yg hancur tu..huhu.Pastu dh byk(byk kot..hehe xdela byk sgt) cara n tips cari kat internet but still cant.

Im stress okay! Serious pelik dengan orang yang boleh pandai english..padahal they are not from an english speaker family.Huh! Dahlah nnt time U sume buku rujukan dlm english.Bukan kejutan budaya ke tu? Sekarang belajar sains etc semua dlm BM,cuma BI je english.I cant suffer anymore~~ (bahasa apa sy guna nih?..ok abaikan)

Thank you in advance kpd yg baca smpai habis hrp bole membantu.Kalau x keberatan nak share pengalaman n tips yg akak2 abang2 ade bole tulis kat komen.Nanti sy baca senyap2..hehe..yg x baca n x bg apa2 tips pun terima kasih.Trimas juga kpd page ni.

Harap takde orang kecam sbb sy obses nak belajar bahasa yahudi.Kpd yg bg komen yg kurang membantu sy (negatif) sy hrp korg x judge lebih2..sbb niat sy belajar english cuma utk memudahkan sy dikemudian hari.Memudahkan apa? Apa2 sajelah mungkin kerja atau berdakwah (why not?).

Budak tak pandai english

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply